Велислава Кръстева: Листите на ДПС са баланс между младост, опит и експертиза

Мая Манолова, Цветан Цветанов и Слави Трифонов са чудесен пример за политическо номадство, казва Велислава Кръстева – водач на листата на ДПС в Плевен, в интервю за в. „Стандарт“

 

– Рестарт на държавността е основното послание на ДПС в парламентарните избори. От къде започва рестартът, г-жо Кръстева?

– От главата. Шегувам се, разбира се, но съм и много сериозна. Един път, защото трябва да рестартираме държавността от върха на държавата до долу, един път защото всеки трябва да си даде сметка, че това е необходимо и да подкрепи този Рестарт.

– Държавата подготвя Национален план за възстановяване от коронакризата. Каква е оценката Ви него? Ще успее ли България да се пребори с проекти за предвидените за страната ни над 10 млрд. евро?

– Вижте, нека да сме коректни. Не подготвя държавата, а подготвят политиците, които са отговорни за това. Ако този план е дело на управляващите и в този момент, които се провалиха с управлението на кризата, то вероятността този план да е провал е 100-процентова. Един подобен план трябва да е резултат от национално съгласие.

 В тези избори ДПС повече от всякога заложи на младите си кадри. Дойде ли време за смяна на поколенията в политиката?

– Смятам, че листите, с които излизаме пред нашите избиратели на тези парламентарни избори, съдържат перфектния баланс между младост, опит и експертиза.

– В 44-ото НС бяхте член на комисията по култура и медии. Културата бе един от най-силно засегнатите сектори от пандемията. Адекватна ли бе помощта да държавата за творците у нас и какво още трябва да се направи?

– Вижте какво нещо е стереотипът, за втори път ме питате за „държавата“, която прави това или онова или не прави това или онова, а всъщност не е така. И по отношение на културата, и по отношение на преодоляване на последиците на пандемията, и по отношение към самата криза управлението търпи провал. И няма да се спра да повтарям това, защото този провал виждат и преживяват всички български граждани, в това число и творците. Какво още трябва да се направи – всичко трябва да се направи, на първо място рестарт -рестарт на модела на работа, рестарт на начина на работа.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

– Какво предвижда програмата за ускорено икономическо развитие на ДПС за сектор култура?

– Дигитализацията, която е един от жалоните на нашата програма за ускорено икономическо развитие има значително място в сектор култура. Още в предишния проектен период за дигитализация в сферата на културата ЕС беше предвидил 10 млрд., но въпреки и моите лични усилия за това България да получи достъп до тези 10 млрд. за дигитализация, това бе игнорирано от двете последващи правителства на ГЕРБ.

 Опазването на културното наследство на страната ни е Ваша кауза. Докато бяхте заместник-министър на културата Вие първа издействахте двойно увеличение на парите за археологически разкопки. Как страната ни може да се възползва от Зеления пакт, за да реализира нови проекти за опазване на културното наследство?

– Единственият шанс това да се случи е включването на културно-историческото наследство на страната в програмата за развитие на регионите. Културно-историческото ни наследство, нашата богата история, богатата ни с археологически артефакти земя са един от най-сериозните ресурси, с които България разполага. Но отношението ни към този ресурс е на парче – тук започват разкопки, там възстановят някоя и друга крепост, на трето място представят обичаи, но всичко това само по себе си не може да даде възможност за разгръщането на този потенциал.

– Защо все още не успяваме да цифровизираме музеите и да създадем интерактивна музейна мрежа?

– Въпреки, че мисля, че два или три пъти Ви отговорих на този въпрос – нямаме стратегия, нямаме програма, съответно не получаваме ресурс. Европа очаква от нас адекватна програма, на която ще отговори с адекватен ресурс. Страната ни, по-точно управлението на страната ни не предлага такава досега.

– Водач сте на листата на ДПС в Плевен. Кои са основните проблеми на региона, за чието решаване ще работите?

– На първо място аз ще настоявам за приемането на програма за ускорено икономическо развитие на този регион, защото най-изоставащите региони на страната са именно тук – с голямата си безработица, с лошата инфраструктура, с принудителното напускане на страната на младите хора, с липсата на перспектива. Това отношение трябва да се рестартира. Плевен заслужава много повече внимание, грижа от страна на политиците, много по-добра перспектива.

 Как гледате на новите играчи в политиката – Мая Манолова, Цветан Цветанов, Слави Трифонов?

– „Преоблякъл се Илия, като се огледал пак в тия“. И тримата са чудесен пример за политическо номадство. Доколкото си спомням единият има политически напъни от 2001 година, покрай една неуспешна коалиция, другият получаваше часовници, купуваше апартаменти и се радваше на благословията на лидера си десетина години, а третата е дама и затова ще си спестя коментара … Иначе, да, би било добре, ако наистина виждахме нови лица, но тези за които ме питате със сигурност не са това.

Велислава Кръстева е водач на листата на ДПС в Плевен. Тя е български политически ПР, политолог и журналист.
Първият и най-дългогодишен ръководител на „Връзки с обществеността“ на политическа партия „Движение за права и свободи“. Член на Централния съвет на ДПС. Депутат в 44-то Народно събрание.
Велислава Кръстева заема поста заместник-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски. Преди това е била два пъти член и говорител на Централната избирателна комисия.
Велислава Кръстева е родена в Плевен. Възпитаник е на Средно музикално училище „Панайот Пипков“ със специалност виолончело. Бакалавър по икономика и магистър по политология.

(в. Стандарт,26.03.21 г.)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене