Решаващ ден: Правителство няма да има, ако до 9 ч. ПП-ДБ не направят това

Преговорните екипи обсъждат всички възможни варианти – единият от тях е Габриел да изтегли от парламента внесения от нея състав на проекто-кабинет, но без да се отказва от мандата

Правителство няма да има, ако до 9.00 часа днес „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) не изтегли Асен Василев от преговорния екип и не се разграничи от него. Това съобщава „Епицентър“.

В четвъртък Борисов даде още един ден срок, в който „Промяната“ да се откажат от финансовия министър, а той да поднесе публично извинение за личните обиди, които нанесе на номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел.

 

Преговорните екипи трескаво обсъждат всички възможни варианти.

Единият от тях е Мария Габриел да изтегли от парламента внесения от нея състав на проекто-кабинет, но без да се отказва от мандата. При това положение  ГЕРБ могат да внесат само нейната кандидатура като министър-председател за гласуване в залата.

А структурата и съставът на правителство да се гласува в следващите дни. Това не е прецедент – случвало се е със Сергей Станишев, когато параментът е гласувал първо него за премиер.

Припомняме тогавашната драма.

Непосредствено след изборите започват консултации между парламентарно представените партии за образуване на правителство. Президентът Георги Първанов дава първия мандат за образуване на кабинет на БСП.

Двуседмичните преговори между първата парламентарна сила, НДСВ и ДПС за коалиционно правителство завършват без успех. Основните причини за това са противоречията между двете най-големи политически формации по отношение на бъдещия контрол на финансовите институции, разпределението на министерските кресла и искания за преразглеждане на някои договори от приватизационните сделки за периода 2001 – 2005 г.

Отказът на НДСВ да участва в правителството води до образуване на проектокабинет от представители на БСП и ДПС.

За бъдещ министър-председател е издигната кандидатурата на председателя на БСП Сергей Станишев. При гласуването в Народното събрание (НС) кандидатурата му за министър-председател е одобрена, но предложеното от него правителство не е прието.

Вторият мандат е връчен от президента на НДСВ. Опитите за образуване на коалиционен кабинет както с БСП, така и с десните партии, завършват без успех.

В средата на месец август 2005 г. президентът връчва трети мандат. Избраната от него политическа сила е ДПС.

Коалиционният проектокабинет, в който влизат представители на БСП, НДСВ и ДПС, е одобрен от Народното събрание. За министър-председател е избран Сергей Станишев. Трите политически сили получават по един заместник министър-председател. БСП има осем министерства, НДСВ – пет, а ДПС – три.

Връщаме се в днешните условия.

За да е успешен този вариант е нужно ГЕРБ да си осигурят необходимите гласове. Засега от ПП-ДБ категорично заявяват, че Габриел повече не може да бъде премиер на България. А опозицията в лицето на БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИНТ) са заявили, че този парламент е изчерпан и единственият изход са предсрочни избори.

За самата Габриел би било унизително да се изправи пред парламента и да не получи подкрепата му за премиер. Това би било смазващо за нейната безупречна досега политическа кариера.

Другият вариант е Мария Габриел да оттегли и своята, и на проекто-кабинета номинация и първият мандат да бъде обявен за неуспешен. Това тя трябва да направи със заявление до председателя на НС, без да е задължително да присъства в залата.

Парламентът гласува почти техническо решение, с което се приема, че първият мандат не е реализиран. Това би бил елегантен изход от драматично стеклата се ситуация и възможност Габриел да понесе най-малко имиджови щети.

Тогава на ход е президентът Румен Радев, който трябва да връчи втория мандат на ПП-ДБ. Асен Василев обяви, че те вече гледат именно към този втори мандат, но от ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят друго правителство освен такова, което е оглавявано от Мария Габриел и без в него да фигурира Асен Василев. Така че отсега се знае, че вторият мандат ще е неуспешен.

Третият вариант е мандатът на Габриел да продължи да стои в настоящото „висящо положение“ до намирането на полезен изход, така че да не се ходи на избори. Конституцията не дава срок за гласуване на внесения от кандидата за премиер проекто-кабинет и мандатът може да отлежава в деловодството на Народното събрание безкрайно. А сегашният кабинет би могъл да продължи да упражнява властта в оставка с месеци.

И в двете партийни трескаво обсъждат юридическите вратички, които да им подскажат пътечката, по която да се промушат, понасяйки най-малко упреци, атаки и критики.

Ще се стигне ли до трети мандат?

Конституционната процедура изисква президентът да извърви всичките  й стъпки. Ако обаче се провалят първият и вторият мандат, почти сигурно е че това ще сполети и третият.

При това положение партиите и президентът трябва да забързат процедурата, ако искат да се вместат в сроковете за избори 2 в 1 на 9 юни.

Ако пък ГЕРБ решат, че двата избора трябва да се разминат и парламентарният вот да предхожда европейския и да се проведе седмица преди това – на 2 юни, то за цялата конституционна процедура има точно две седмици.

Това означава, че днес е решаващият ден.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене