Здравният министър: 63% от българите вече искат да се ваксинират (ВИДЕО)

Създава се специализирано звено за родилки с коронавирус

Според проучване 63% от българите вече искат да се ваксинират. Това заяви на брифинг в Бургас здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той беше на посещение в града във връзка с мерките, които се въвеждат за справяне със ситуацията с коронавируса.

„Мерките, които се въвеждат тук, са консултирани с главния държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев и имат нашата пълна подкрепа. Благодаря на всички хора, които ги спазват“, изтъкна здравният министър.

Той уточни и че в сравнение с предната вълна от пандемията, броят на леглата в бургаските болници сега е увеличен с около 100.

„Имаме родилка в тежко състояние, която се е лекувала 10 дни в къщи преди да постъпи в болница. Притеснени сме за нея, тя е консултирана с нужните специалисти на най-високо ниво“, каза още здравният министър. Заради това се създава и специализирано звено – Съвет към министъра на здравеопазването, който да решава проблемите на родилки с положителен тест за коронавирус.

„Към момента децата, родени от родилки с коронавирус са добре. Наблюдаваме подмладяване на пациентите с коронавирус, които се лекуват в болници“, коментира още здравният министър. По думите му ще бъдат изпратени допълнителни количества Ремдесивир и ще се пренасочат допълнителни количества ваксини в Бургас.

„В готовност сме да изпратим колеги от други лечебни заведения“, добави проф. Костадин Ангелов. Относно заетостта на легловата база, Ангелов уточни, че към момента има 12 097 легла предназначени за лечение на пациенти с коронавирус без усложнения, а от тях 74 % са заети на Национална база. 1063 са леглата за интензивно лечение, като 69% заетите.

„Всеки човек ще получи нужните грижи. Всички дихателни апарати са подготвени да бъдат включени. Нито един пациент няма да бъде върнат. Лекарите, които са ваксинирани,  издържат, има по-малко заразени“, каза още Ангелов. Във връзка със заразените в дома за възрастни след втора доза с „Пфайзер“, той обясни и че имунизираните могат да пренасят вируса. Оказва се, че ваксинираните имат много леки симптоми, а не ваксинираните са в по-тежко състояния.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене