Ентусиасти с безвъзмезден труд възвръщат блясъка на храма Св. Георги в с. Бистрица, събраха близо 70 хил. лв. дарения

Близо 70 000 лв. са набраните дарения, а стотици часове безвъзмезден труд са вложени за изминалата 1 година за спасяването от разруха на най-голямата черква в община Благоевград „Св. Георги“ в с. Бистрица. Това е равносметката за свършената работа за 12 месеца, след като на 9 юни 2023 г. седем ентусиасти с корени от село Бистрица учредиха сдружение за възстановяване на храма.

Началото бе дадено на традиционния гергьовденски корбан в църквата. Тогава заговорили за трагичното състояние на сградата и неколцина от присъстващите решили да поемат инициативата за възстановяването й с амбицията да възвърнат блясъка й от първите години след откриването.

Най-спешно бе да се заздравят основите, които бяха поддали от влагата. Направихме дренажи и отводнение, почисти се и се чакълира теренът, оформиха се тротоари и се положи щампован бетон. След това свалихме мазилката на сградата с песъкоструйка и отдолу се показа много красиво подреден камък, който решихме да не крием, само ще поправим фугите и ще лакираме“, разказа Кирил Димов, когото инициаторите избрали за говорител на групата.

Организирали 7-8 бригади, във всяка от които се включили от 30 до над 50 доброволци. При една от тях за един ден успели да изкъртят цялата компрометираната бетонова настилка в храма и изнесли на ръка и с колички към 30 кубика материал. Нужната техника, инструменти и много от материалите им предоставили безвъзмездно собственици на фирми и магазини. Вече има положена нова бетонова настилка, а в момента се търсят изгодно от производител клинкерни плочи.

При построяването на храма подовото покритие било от червени тухли и искаме да го възстановим възможно най-близо до оригиналния му вид“, обясни К. Димов. Усилията са насочени и към камбанарията, където има течове и изгнили греди и летви. Тя, както и челната стена на храма предстои да се измажат. Вътре подиумите за столовете за богомолците вече са направени, а майстор дърводелец обещал до празника Голяма Богородица да приключи изработката и на самите столове.

Членовете на инициативния комитет предполагат, че възстановяването на стенописите ще е една от най-сложните задачи, с която ще трябва да се справят, затова ще търсят помощ от реставратори. Върху стените през годините са нанасяни допълнително замазка и бои и оригинални стенописи са останали частично на малко места.

„До момента вложените средства са около 47 000 лв., останалите са в дарителската сметка. Дарения идват от цялата страна, включват се и българи от чужбина, и се надяваме така да продължи до пълното възстановяване на храма. Каузата ни пали страшно много хора и се организират и благотворителни инициативи за набиране на средства. Такива бяха хоротеката на площад „Македония“ в Благоевград на 10 март с участието на много танцови школи и певчески групи, също и благотворителни базари на няколко сдружения и организации. За Великден успяхме да осветим фасадата на храма и особено вечер сградата е силно впечатляваща и привлича туристи, тръгнали към Бодрост и Картала. Църквата „Св. Георги“ е на 10-ина км от Благоевград, в момента тя се отваря само за празници, но като се възстанови, смятаме, че има сериозен потенциал да заработи постоянно, още повече че много благоевградчани са с корени от селото, а то е било едно от най-големите в общината с над 26 махали“, коментира Кирил Димов.

Той отбеляза, че доста е свършено, но още много работа предстои по довършване на камбанарията, снабдяване на храма с вода, укрепване на съществуващия навес, да се направи ограда…

С надеждата, че с общи усилия и разрастване на дарителското общество ще завършат започнатото, инициаторите обявяват и дарителска сметка:

IBAN: BG27 BPBI 7942 1025 41 8901

BIC: BPBIBGSF, Юробанк – Благоевград, титуляр: ИКВХ св. вмч. Георги, с. Бистрица, Благоевград. /Струма бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене