„Разграден двор“ ли е Държавният резерв?

RepublikaBG

Готова ли е българската държава да защити своето население в извънредна ситуация? Този въпрос продължава да стои на дневен ред вече почти 10 години. Проблемите с държавния резерв и военновременните запаси не са решени, а съмненията за тяхното източване все още са актуални.
Наскоро изтеклата информация, че в резерва липсват лекарства, минерална вода и зърно, отново повдига темата за управлението на този жизненоважен сегмент от националната сигурност.
И днес под прикритието на държавната тайна продължава да липсва информация за истинското състояние на резерва и военновременните запаси, а единствените прокрадващи се числа са свързани с обновяване на запасите от гориво и липсата на каквито и да е бюджетни средства за останалото.
Данните на министерството на финансите за състоянието на резерва обаче показват, че от години държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ не е купувала храни, лекарства, пшеница, фураж и минерална вода. В него няма никаква минерална вода, а би трябвало да има около 3 млн. литра. Запасът от лекарства е под 1% от нужните количества. Хлебното зърно би стигнало за под 30 дни, при норматив от 90. Осигурени са 17% от запасите от храни.
За „Република БГ“ тези данни показват единствено пълната безотговорност на поредица управляващи България правителства към българския народ. Показват пълна липса на държавност. Показват най-накрая, че страната ни е станала „разграден двор“, в който всичко е позволено и всеки може да си прави каквото си иска, без за това да търпи наказателна отговорност.
В предизборния период „Република БГ“ ще обърне сериозно внимание именно на институционалните проблеми, на проблемите свързани с лошото управление на държавата, с грабежа на национален ресурс, прикрит зад дебелите стени на държавните тайни и задкулисните договорки.
Настояваме за бързо изясняване на проблема с държавния резерв и военновременните запаси и за решаването му в кратки срокове с наличните средства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене