200 туристи от три държави щурмуваха връх Тумба, младежи от Петрич и Струмица се изкачиха с велосипеди

туристи

Рекорден брой участници се включиха в тазгодишния ХIV международен поход до връх Тумба, където се съединяват трите граници между България, Гърция и Македония. Край пирамида №1 бе истинско стълпотворение от над 200 туристи от Петрич, Сандански, Дупница, София, Пловдив и Стара Загора. Внушителна бе и групата от Македония, водена от Коле Ристов – секретар на ТД „Ентусиаст” от гр. Струмица, в която имаше планинари от всички краища на Македония.

Чудесното слънчево време позволи на участниците дълго време да се любуват на прекрасната панорама от върха. Сред тях бяха 83-годишният Никола Ковачев – водач на петричката група, и най-малката участничка – 4-годишната Елена Милушева, внучка на председателката на Клуба по пешеходен туризъм към ТД „Калабак” Елена Милушева.

Тазгодишното издание на похода ще се запомни и с първото изкачване с велосипед от младите представители на велоклуб „Бела Екстрийм” – Петрич Евгени Тодоров и Стойчо Станоев, и техните колеги от велоклуб „Актив” -гр. Струмица Димитър Манишев и Наско Илиев.

С приветствие към туристите се обърнаха Григор Дремджиев – председател на ТД „Калабак”, и Йордан Златински – директор на дирекция „Образование и култура” към Общинска администрация – Петрич. Срещата завърши с голямо хоро на поляната в подножието на върха.

struma.bg

туристи 1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене