Топ Преса подарява видеоклип на талантливата народна певица Деси Николова!

Дecи Hиĸoлoвa e oт ĸитнoтo ceлцe Paдyил, oбщ. Caмoĸoв. Зaвъpшвa cpeднoтo cи oбpaзoвaниe в COУ “ Г. Бpeгoв “ гp. Πaзapджиĸ, c пpoфил мyзиĸa – нapoднo пeeнe. B мoмeнтa зaвъpшвa виcшeтo cи oбpaзoвaниe в ЮЗУ в Блaгoeвгpaд. Ocoбeнa poля зa нeйнoтo пeвчecĸo изpacтвaнe имaт poдитeлитe  й. Най-новата й песен „Всяка сълза в любовта” в дует с хърватския изпълнител Дарус Деспот, с която двамата се представиха в предварителната селекция за конкурсната програма на фестивала „Пирин фолк”. Макар и да не оправдава очакванията по време на музикалния форум в Сандански, тази балканска смесица е нещо много хубаво. Само за броени дни, откакто е пусната в интернет пространството песента се споделя вече и извън границите на България… стигна до Австралия, Южна Африка, Кувейт, Лондон… и български граждани, които живеят там са я споделили… По статистика към клипчето, песента има 60% популярност в България и 40% в чужбина. По всяка вероятност одобрението на масовата публика е по-ценното, което е като пътеводна светлина за всеки един изпълнител.

Деси представи се на читателите на Топ Преса…

–  Нека остана загадка, като някой мистериозен роман… (шегувам се) Родом съм от Радуил. Едно селце в полите на Рила планина. За Радуил някога Вазов преминавайки от тук е казал и написал: „Никъде не съм виждал такава дивна природа селото е закътано някъде в облаците сред китна природа. Планини отляво и отдясно го притискат, стремейки се да се съберат на юг, дето стена им прегражда небосклона. Тъкмо под нея в едно възхитително чаровно кътче, потънало в зеленина и свежест, се гуши село Радуил. Село стратегическо с нова черква. Картината наоколо имаше величествена омайност на планински мир, от нея вееше поезията на колосално зелено. Аз никъде в България не съм виждал село в по-омайна местност в по-разкошна уединеност при приоблачни висини сред горските обятия.„ Никога не съм се срамувала да кажа от къде съм. Напротив, гордея се с родното си място. Не деля и не правя разлика, между хората от града и селото. Има хора и хора и това дали са от град или село няма абсолютно никакво значение. Навремето тук за кратко е живял Христо Смирненски. Работил и живял е и Николай Хайтов. Днес жителите на селото се гордеят с местния боб, награден от цар Фердинанд и самодейните състави към читалището ни.

Боб ли ? Какъв боб …

– Ежегодно всяка година в началото на септември се провежда „Боб Фест”. Фестивал с конкурсен характер съхраняващ българските традиции и фолклор. Тази година ще се проведе на 2 – 3.09. и с удоволствие каня вас и вашите читатели да заповядате в този период. Да се насладите на богата програма, Рила планина и радуилски боб.

Какво учиш в Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград?

– В Благоевград избрах да уча нещо, което смея да твърдя ми даде много. Специалността, по която предстои да се дипломирам е Педагогика на обучението по музика, накратко – учител по музика. Тъй като съм човек, за който вътрешното и личностно израстване са може би от най-голямо значение се спрях именно на тази специалност. Тя не ти дава просто и само нужните знания и умения, за да си преподавател, тя те изгражда, отваря ти очите за много други неща. Имахме предмети, в които се научих да надскачам себе си, такива от, които промених вижданията и разбиранията си за живота и хората.  Щастлива съм, че преди 4-5 години направих този избор. Сега не знам дали бих поела по пътя на преподаването или бих се насочила към нещо съвсем различно. Времето ще покаже.

Как ти се струва Благоевград?

– Оо, Благоевград….ами сърцето ми пулсира лудо при мисълта за този град. Страхотен град. Обичам го! Определено това е мястото на което се чувствам идеално в пълния смисъл.  Като цяло този край на България ми е на сърце и където и да съм наоколо се чувствам, като у дома…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене