И тази нощ на напрежение в Киев

Киев

Нови сблъсъци между демонстранти и силите на реда избухнаха снощи в Киев, съобщи Франс прес, цитирани от vesti.bg. Десетки хиляди протестиращи продължават да изпълват центъра на украинската столица. Последните дни бяха белязани от кървави сблъсъци с полицията.

При температури от минус 10 градуса привърженици на опозицията продължават да укрепват барикадите около площад „Независимост“ с помощта на чували, напълнени със сняг. На неколкостотин метра оттам, на улица „Грушевски“, продължават сблъсъците между демонстранти и силите на реда.

Демонстрантите хвърлят бутилки със запалителна течност срещу служители на силите за борба с масовите безредици, от които ги разделя барикада от запалени автомобилни гуми.

Украинското МВР съобщи, че в офисите на телевизия „Киев“ са нахлули „няколко души, участници в масовите безредици и са извършили погром“.

Разбито е офисното оборудване и студийната техника, се уточнява в съобщение на министерството, цитирано от ИТАР-ТАСС.

На органите на реда в Украйна са дадени инструкции, предвиждащи минимално използване на сила, и то само против агресивно настроените демонстранти, заяви премиерът Микола Азаров в интервю за Би Би Си.

Част от интервюто на Азаров, който е в Давос за световния икономически форум, бяха публикувани снощи на официалния сайт на правителството.

„На правоохранителните органи за дадени прости инструкции: да не допускат използване на сила против мирни демонстранти, да не допускат силово превземане на правителствени сгради и учреждения“, заявил Азаров.

Той добавил, че органите на реда „са използвали изключително утвърден набор от средства, по-специално сълзотворен газ, ако съществува заплаха за живота на служителите в правоохранителните органи, щитове и други подобни“.

По думите на премиера, правителството не е давало никакви специални инструкции вчера, когато избухнаха ожесточени сблъсъци между протестиращи и силите на реда в Киев.

Властите на Украйна са за конструктивен диалог с опозицията с цел прекратяване на сблъсъците в центъра на Киев, но не приемат ултиматуми, каза още Азаров.

„Бих искал лидерите на опозицията, в частност господин Кличко, да не използват езика на ултиматумите“, заяви украинският премиер, който постави под въпрос степента на подкрепа за опозиционните лидери и увери, че много хора подкрепят президента, който е законно избран на демократични избори.

За това свидетелстват масовите митинги в Киев и в повечето региони, отбеляза Азаров.

В Киев също имаше „контрапротест“: няколко хиляди души излязоха на демонстрация пред сградата на посолството на САЩ в Киев.

Те излязоха с искания САЩ да не се бъркат във вътрешните работи на Украйна. Участниците се обявиха и против протестите в центъра на Киев. Те считат, че демонстрантите не бива да участват в безредици и трябва да махнат барикадите.

Азаров обаче каза, че властите са готови за компромиси с опозицията в интерес на страната.

„Лидерите на опозицията трябва да разберат, че и те, и властите отговарят за това да няма кръвопролитие. Но в сегашната обстановка не трябва да се прехвърля на властите цялата отговорност. Трябва заедно да се заловим и да върнем Киев към нормален режим на работа“, добави украинският премиер.

Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко призова снощи украинския президент Виктор Янукович да свика предсрочни избори в страната.

„Ако не го направите вие, ще го направи народът“, предупреди Кличко пред демонстрантите на площад „Независимост“.

Бившият боксьор добави, че ако президентът не покаже готовност за компромис, опозицията ще премине в настъпление.

Властите в Лвов – най-големият град в Западна Украйна, отказаха да изпълнят някои от новите закони, подписани от президента на страната Виктор Янукович.

Става дума за няколко текста, приети от Върховната Рада на 16 януари, разрешаващи блокирането на интернет сайтове без съдебно решение и предвиждащи криминализиране на публикувани в мрежата заплахи срещу властта.

„Лвов няма да изпълнява закони, приети в нарушение на конституцията и здравия разум“, заяви кметът на града Андрей Садовой.

Градоначалникът дори обеща помощ на пострадалите при сблъсъците в Киев. Такива вече пристигнаха за лечение в Лвов, но Садовой не уточни броя им.

Подобни бе реакцията и на Виктор Анушчевичус, кмет на Ивано-Франковск: „Не възнамеряваме да изпълняваме подобни драконовски закони. Тези закони бяха приети в „ръчен“ режим и ние ги считаме за недействителни“, казва той.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене