Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Корупция, непрозрачност и липса на реформи владеят съдебната система

Общият напредък не е достатъчен и остава крехък. Това е общата оценка на Европейската комисия в представения днес мониторингов доклад за напредъка на България в реформата на съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията.

Как ВКС помогна на Марио Николов да спечели милиони

„Позорът на ВКС“. Така в юридическите среди наричат 12-годишното дело при което длъжник на банка едновремено не плаща дълга си и осъжда кредитора да му плати над 4 млн. лева. Главен герой в казуса е разследваният за източване на еврофондове Марио Николов. Спорът е между „Месокомбинат – София“ и Уникредит Булбанк, изпълнен е с куп пазарно и юридически неподплатени доказателства, но и последната инстанция не видя проблем в това.

“Труд”

Брюксел: Без доклади нямаше да го има и този напредък. Пълният текст на документа

Без наблюдението на Европейската комисия нямаше да го има дори крехкият напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. А реформаторски настроените гласове, които негодуват срещу бавното темпо на промените, трябва да бъдат насърчени.

Сидеров даде имунинет, за да „спре“ Трета световна война

В последния 14-и ден от законовия срок лидерът на „Атака“ Волен Сидеров сдаде депутатския си имунитет. Така срещу него вече тече разследване на инцидента на летище Варна, заради който главният прокурор поиска да го разследва.

“Стандарт”

Грипът поваля 2 000 000

Два милиона българи може да бъдат повалени от грипа тази зима. Вирусите, които вече разболяват по над 1000 души на ден, са АH3N2, „Виктория“ и АH1N1. Последният, който е популярен като свински грип, е и най-опасен.

Очакваното застудяване няма да пресече заразата, коментира епидемиолог номер 1 Ангел Кунчев. Затворените помещения с много хора като молове, кина, кръчми са идеална среда за разпространение на вирусите. За да се предпази, човек трябва да носи маска.

Екшън план заради Брюксел

Държавата подготвя екшън план за изпълнение на мерките в Доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверкa. Управляващите отчитат, че повечето добри отзиви в доклада се отнасят за последните месеци, затова и възнамеряват да изчистят критиките бързо с екшън план, който ще стартира до няколко седмици. „Ние сме наясно в каква посока трябва да се върви. Имаме яснота къде сме в момента и къде искаме да стигнем. Доволна съм от това, което виждам в доклада. По него може да се напише ясен план за действие, което ние ще започнем да правим веднага“, обяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя обеща да се предприемат ясни и точни мерки с точни срокове, които ще бъдат обсъдени заедно с Висшия съдебен съвет.

“24 часа”

Нападателят на Костов: Нямам работа, след делото минавам Терминал 2

„Като мине делото и си излежа присъдата, веднага напускам страната. Вече разбрах – изходът за мен е Терминал 2. Тука работа няма. Дето се вика, в чужбина ряпа да бера, пак ще изкарам някой лев“, каза вчера пред „24 часа“ плевенчанинът Виктор Градинаров.

15 млн. лв. взели фирми за чистене на сняг, въпреки че не вали

Сняг почти няма, но на пътни фирми по почистването му вече са преведени 15 милиона лева за поддържането на машините и хората в „режим на готовност“. Колосалната сума е платена за месеците ноември и декември.

“Сега”

ЕК: България търпи пълен провал в битката с корупцията и мафията

България е капитулирала в борбата с корупцията по висшите етажи на властта и с организираната престъпност. Ключовите назначения в областта на правосъдието и вътрешния ред се извършват непрозначно, а процедурите са формално публични. Това са основните изводи в безпрецедентно острия доклад на Европейската комисия за напредъка на България, който обхваща управлението на три правителства. Затова и страната ни ще остане под унизителния брюкселски надзор поне още година.

Депутати забъркаха нов скандал с частна визита в Тайван

Депутатът от БСП Страхил Ангелов не е единственият доброволец в парламента, който работи в интерес на българската икономика на частни начала. Подобна на неговата визита в Сирия, която предизвика смут в НС и за малко не се превърна в дипломатически скандал, преди дни е имало и в Тайван. Целта също е развитие на бизнес отношенията, въпреки че България разглежда Тайван като част от Китай и не поддържа дипломатически отношения.

“Монитор”

Падат звездите на ресторантите

Категоризацията на ресторантите и баровете отпада от началото на следващата година. Заведенията няма да се кичат излишно със звезди, които често подвеждат клиентите, а освен това бизнесът се затруднява в изпълнението на критериите, които определят категоризацията. Това предвиждат промените в Закона за туризма, които правителството одобри на последното си заседание. Подобна система не съществува в Европейския съюз, уточни вицепремиерът Даниела Бобева, която представи измененията. В момента заведенията за хранене и развлечения може да получат от една до пет звезди.

Обявиха грипна епидемия в София

Грипна епидемия е обявена в София от вчера. Това стана, след като пикът на заразата стана неудържим. Само за един ден, във вторник, здравните инспектори регистрираха 700 доказани случая на заразата, съобщи за „Монитор” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене