ГЕРБ представи политическата си програма „България следващо поколение“

Линк към програмата на ГЕРБ

Модернизация на инфраструктурата, продължаване на реформите и инвестиции в образованието са приоритетите на ГЕРБ

„Предизборната ни програма е много амбициозна, но и напълно изпълнима. Залагаме на 3 основни стълба, с които ще изведем страната напред и ще достигнем 100 млрд. евро БВП. Това са модернизация на инфраструктурата, продължаване на реформите и инвестиции в образованието. Убедени сме, че ако изпълним тези 3 приоритета – ще ускорим завръщането на българите зад граница“. Това заяви Томислав Дончев – водач на листата на ГЕРБ в Габрово и вицепремиер в правителството на Бойко Борисов, по време на представянето на предизборната програма на ГЕРБ. Приоритетите на партията за следващите 4 години съобщиха и Деница Сачева, Владислав Горанов, Красимир Вълчев и Росен Желязков.

https://www.facebook.com/PPGERB/videos/769711840329951

„Ще изградим поне 500 км магистрали и скоростни пътища. Със средства по Плана за възстановяване и устойчивост ще санираме нови над 2000 многофамилни жилищни сгради, както и още толкова еднофамилни къщи. Над 120 000 семейства ще живеят в обновени домове. До 4 години ще завършим и изграждането на магистралите „Хемус“ и „Европа“, както и скоростната отсечка Видин – Ботевград“, посочи Томислав Дончев. Той допълни, че се предвижда ремонт и строителство на над 4500 км ВиК мрежа, както и изграждането на близо 40 пречиствателни станции. По думите му ГЕРБ ще се стреми за двойно увеличение на разходите за научно-развойна дейност. „До 2025 г. те трябва да нараснат до 1.6 % от БВП или 3.1 млрд. лв. Планираме да обучим поне 1.6 млн. българи на дигитални умения. 6 пъти трябва да нараснат публичните разходи към бизнеса за иновации от 127 млн. към момента до 760 млн. в края на мандата. Нашите разчети показват, че ние може да гоним амбициозна цел от поне 50 % на нарастването на преките и чуждестранни инвестиции“, обясни Дончев.

„Обещахме да удвоим заплатите – направихме го. Ангажираме се да затвърдим водената политика на увеличаваща се бюджетна подкрепа към образованието, като разходите достигнат до 5 на сто от БВП, в това число 1 % за висше образование. Ако искаме да продължим с ускореното социално-икономическо развитие, трябва да продължим да инвестираме в учители и преподаватели. Затова и се ангажираме да поддържаме средните учителски заплати на ниво над 125 % от средните за страната, а на университетските преподаватели – 140 %. Ако трябва да сме още по-конкретни – до 2025 г. средната учителска заплата ще стане 2500 лв., а във ВУЗ – 2800 лв.”, съобщи водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора и Шумен и просветен министър Красимир Вълчев. По думите му ГЕРБ ще продължи да инвестира приоритетно в създаването на условия за приобщаващо образование на всяко дете. „Ще разширим програмите за взаимодействие с родителите. Ако искаме да живеем в хармонично общество, трябва да нямаме отпаднали деца от системата“, отбеляза той. Според Вълчев трябва да се подготвят учениците и студентите за ерата на още по-мащабни дигитални трансформации. „Това означава засилено обучение по компютърно моделиране, програмиране, киберсигурност, дигитална медийна грамотност. Нещо, което се вижда в новите учебни програми. Ще изградим STEM центрове във всички училища. Поне 100 нови физкултурни салони ще построим, както и 10 модерни студентски кампуса. Ще се удвоят парите и за българските неделни училища“, подчерта още Вълчев.

„Запазването на плоския данък ще бъде един от приоритетите на депутатите от ГЕРБ в следващия парламент. Продължаваме да смятаме, че увеличение в облагането на доходите на средната класа е несправедливо и неразумно“, категоричен бе финансовият експерт към ГЕРБ Владислав Горанов.

“До 2025 г. се ангажираме да постигнем 500 евро минимална заплата, 1000 евро средна, както и ежегодно да осъвременяваме на пенсиите. Средната пенсия пък трябва да стане 600 лв“, подчера Деница Сачева – водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич и социален министър. Тя отбеляза, че ГЕРБ ще сложи основен акцент върху трансформацията на пазара на труда. „Искаме пълна промяна и в системата за социално подпомагане. Ще създадем Кодекс за социална закрила и ще направим по-фокусирано подпомагането на почти 350 хил. семейства всеки месец, но също така ще обвържем и социалните помощи повече с пазара на труда. Продължаваме и развитието на реформата за социални услуги. Предвиждаме да бъдат създадени над 400 услуги за около 15 хил. възрастни и хора с увреждания“, каза още Сачева.  „Освен нов Кодекс на труда, предлагаме и определен процент от Фонд „Безработица“ да се трансформира в нов фонд „Квалификация“. Ще поставим силен акцент върху сребърната икономика и предприемачеството на хора над 55 г.“, завърши тя.

„Най-голямото ни предимство пред останалите е, че ние ни обещаваме неща, по които работата тепърва предстои. По всяка една наша цел вече са постигнати конкретни и видими разултати, като ние просто ще ги надградим. През следващите години България ще е изправена пред много предизвикателства, които ще изискват от политиците да бъдат мъдри и да се научат да мислят няколко години напред – а не за собствения си интерес“, завърши Томислав Дончев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене