Проф. Георги Михайлов за ваксинационния процес: БСП е съгласна не само за руската ваксина, а за всяка легализирана и доказала своите качества ваксина

Според най-голямата статистическа организация, 4 месеца след началото на ваксинирането, България е на последно място в Европа

 

„Ковид 19 е сериозен проблем, не само защото е опасна инфекция, а защото оказа много сериозно влияние върху здравните системи в света, върху психиката на хората, върху икономиката.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ и водач на кандидатската листата на левицата в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на БНТ.

В предаването “Денят започва с Георги Любенов“ той посочи, че според най-голямата статистическа организация, четири месеца след началото на ваксинирането, България е на последно място в Европа.

„Според световните данни Америка е с 30 на 100 ваксинирани, Великобритания с около 15 на 100, Европа е с около 10 на 100, а ние сме с около 2 на 100. Това говори за изключително сериозни грешки в политиката на ваксинирането на българската нация и те се оформят в две направления“, констатира професор Михайлов.

„Първата грешка в е разпределението на броя и видовете на ваксините“, според професора, който обясни как първоначално България е отказала ваксината “Джонсън и Джонсън“, след което се е наложило парламентът по спешност да гласува закупуването й в изпуснати срокове от ЕС.

Втората грешка е, че парламентът не е бил известен какви количества ще бъдат закупени, по думите на професора: „Оказва се, че ние изоставаме значимо, не защото българските граждани нямат положително отношение към ваксинирането, а защото държавата не е помислила практически как и по какъв начин да достигне до всеки гражданин със своята ваксинационна политика.“

Проф. Михайлов припомни скандалния факт от миналата седмица, когато сутринта започва да се реализира ваксинационния календар, и в 12:00 часа на обяд, при отворени флакони, се обявява централно решение на правителството, че временно се прекратява ваксинацията с една от ваксините.

„Зам.-председателят на лекарския съюз каза, че започването на ваксинация с един препарат и неговото прекъсване внезапно има много тежки психологически ефект върху хората“, допълни социалистът.

„Има разнопосочни сигнали от управляващите, а така хората губят вяра в собствената си държава. “Така професорът описа поредния разнобой между министър-председателя и здравния министър по отношение на ваксината “Астра Зенека“.

По темата с руската ваксина проф. Михайлов заяви: „Здравният комисар обясни, че всяка държава на своя отговорност може да сключва договори при условията на извънредно законодателство“, като даде за пример Великобритания, Словакия и Унгария.

Професорът подчерта, че БСП е съгласна не само за руската ваксина, а за всяка легализирана и доказала своите качества ваксина. „Със своето действие управляващите загубиха консенсуса със своята нация“, отбеляза той.

Основното, което от БСП искат по отношение на здравеопазването, е ефективната и качествена помощ да стигне до всеки гражданин в страната повтори становището на БСП Георги Михайлов. „80% от болниците в страната се намират в 4 града, затова основният ни принцип на управление на здравната система е регионализация“, обясни професорът вижданията на БСП за реформа в здравната система .

В ефира на БНТ той заяви, че хората искат справедливост и развитие на мястото, където живеят, възможност за работа, за здраве, за образование, а в момента тези неща не съществуват на територията на страната.

Линк към  официалния сайт на БСП:

https://blagoevgrad.bsp.bg/news/view/19500-prof__georgi_mihaylov_za_vaksinatsionniya_protses__bsp_e_syglasna_ne_samo_za_ruskata_vaksina_a_za_vsyaka_legalizirana_i_dokazala_svoite_kachestva_vaksina.html

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене