Бюджет 2024: По 300 лв. за всеки ученик в 1, 2, 3, 4 и 8 клас

Бюджет 2024 г. ще принуди депутатите да работят до късни часове. Работното им време да бъде удължено до изчерпване на дневния ред.

Предложението даде ген. Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ.

Това се случи още преди народните представители да са приключили с приемането на Бюджета. “Само да кажа, че в дневния ред има 12 точки, а в момента сме на втора”, заяви Никола Минчев, заместник-председател на 49-то НС. Въпреки това 115 депутати бяха „за“ и решението бе прието.

Депутатите решиха размера на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2024-2025г. да е 300 лв. Освен това се прие децата в първи клас или са записани или продължават обучението си, във втори, трети и четвърти клас на училище да получат еднократна помощ в размер на 300 лв. за 2024-2025г.

Народните представители решиха минималният размер на фискалния резерв до края на 2024г. да е в размер на 4,5 млрд. лв, както и максималният размер на държавния дълг към края на догодина да не надвишава 48 млрд. лв.

Те приеха максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет пред годината да е в размер на 11,7 млрд. лв.

Депутатите приеха капиталовите разходи за догодина да бъдат в размер на 9 994 003 млн.лв.

Георги Гьоков от „БСП за България“ поиска завишение с 10 процента на средномесечните доходи за достъп да така наречените семейни надбавки, с което ще се постигне увеличаване на обхвата на подпомаганите със семейни надбавки, отпускани по Закона за семейните помощи за деца. Става въпрос за около 1 милион деца и около 15 млн. лв. на месец, обясни Гьоков. Той мотивира предложението с инфлацията.

Предвидените приходи от данък добавена стойност са 18 626 102 000 лева. Вчера депутатите гласуваха голяма част от бюджетите на министерствата, средствата за култура, образование, здравеопазване, сигурността.

В дневния ред са предвидени и няколко ратификации, както и второто гласуване на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Очаква се на първо гласуване да бъде гледани измененията в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, Закона за признаване на професионални квалификации, както и в Закона за професионалното образование и обучение, Закона за висшето образование.

В дневния ред са още и три проекта на решения за удължаване срока на действие на три временни комисии: Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, както и на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред, във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16 ноември 2023 г., и на Временната комисия по повод Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. в гр. София

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене