Министър Ангелов: Ситуацията в болницата в Гоце Делчев продължава да е сериозна

Разкриват второ КОВИД отделение с 16 легла

Ситуацията в болницата в Гоце Делчев продължава да е сериозна. Активните легла за пациенти са 121, от тях са заети 74. Има две деца, които са с възпалителни изменения на белите дробове, съмнителни за КОВИД. В реанимация са настанени 4-ма пациенти, които са на апаратна вентилация. Ще изпратим допълнително лични предпазни средства и дезинфектанти, тъй като вървят към изчерпване. Директорът на РЗИ – Благоевград, д-р Калоянов пое ангажимент това да се случи още през утрешния ден, така че нямаме притеснения за недостиг на медикаменти и консумативи. Това, което мога да кажа е, че при увеличаване натиска на лечебното заведение,  направихме ясен план какво ще се случва в болницата“, обяви в Гоце Делчев здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той допълни, че ще се премести хирургичното отделение на друг етаж, а съответно в хирургия могат да бъдат разкрити още 16 легла. В момента свободните легла в болницата са 4, на ден постъпват между 6 и 8 пациенти с доказана КОВИД инфекция.

„Това, което ми прави впечатление и в болницата в Гоце Делчев, и в други лечебни заведения, е, че медицинският персонал попада във фаза за ваксиниране 1,  но всички лекари и сестри, които не са поставили ваксината си тогава, една част от тях вече са положителни и болни от коронавирус. Някои са в болница, други са на домашно лечение. Сами разбирате, особено хората на първа линия, колко е важно да се ваксинират“, уточни още здравният министър.

Той коментира и спряната ваксина на Астра Зенека:

Партидата на Астра Зенека, която беше спряна, няма никакво притеснение за хората, които са ваксинирани с нея, нито и предложения за спирането й. Това, което се случи в България, беше фатален изход за жена на 57 години, която беше ваксинирана предния ден с ваксина на Астра Зенека от друга партида. Съвсем нормално е да спрем ваксинацията с всички партиди, докато не се изясни ситуацията. Разбираме напрежението на хората в страната, но мярката е превантивна, докато не излязат пробите, ние ще задържим този процес, колкото и да е трудно. Всички записани в системата, ще бъдат записани служебно, паралелно с това продължава ваксинацията по фазите с наличните ваксини.

Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина да бъдат спокойни, няма риск за тях, аз имам близки, които също са ваксинирани с Астра Зенека. В света са направени милиони ваксинации. Например в Кюстендил имаме 81 флакона в РЗИ – Кюстендил. Голямото количество, което пристигна, се съхранява в хладилници, така че няма да изхвърлим ваксините.

Всички действия, които предприема МЗ, са с цел запазване здравето на хората, има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително и южноафриканския, и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни, както на лечения, така и на ваксината. Всеки човек е ценен и всеки човешки живот е безценен за нас, каза още здравният министър в Гоце Делчев.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене