Манчо Джуркин: Не бива да се учи онлайн в училища, в които няма болни ученици и учители

Преди два дни учениците от 5 до 12 клас в Пиринския край преминаха отново към обучение в електронна среда. Решението взе Областният кризисен щаб заради кризата с коронавируса и увечилаването на броя на заболелите. Засега то предвижда 14 дни онлайн уроци за големите ученици.

Доста директори на училища в Пиринския край не одобряват поредното преминаване към онлайн обучение за учениците от 5 до 12 клас. За тях на практика в момента има образование „Тука има-тука нема” учениците ту са на училище, ту са си вкъщи. Всичко това се отразява на качеството на образователния процес. А също така и на психиката и на децата, и на учителите.

„Съобразяваме се с мерките. Справяме се с онлайн обучението, но там качеството на образованието пада. А и тези непрекъснати смени на начина на обучение влияят на психиката и на учениците, и на учителите”, категоричен е директорът на Средно училище „Йордан Йовков” в гърменското село Рибново – Манчо Джуркин.

Той иска да се подхожда диференцирано, а не всички учебни заведения в Благоевградска област да са под един знаменател. Защото в школото в Рибново няма заразени деца и учители с коронавирус. И нищо не пречи да продължи писъственото обучение на учениците. Но сега и там всички от 5 до 12 клас са в електронна форма на обучение.

„Налага се да избираме между здравето и образованието. Няма какво да се лъжем – дистанционната форма на обучение е добра, когато е изключение, но не и когато се превръща в правило, както е през последната една година. Децата трябва да бъдат в класните стаи, за да има качествено образование”, категоричен е Манчо Джуркин.

Добрата новина в гърменското село е, че започва разширяването на Средно училище „Йордан Йовков”. Държавата отпусна 4 250 000 лева за реконструкция на школото – за построяването на нови класни стаи /от 16 до 18/, както и за изграждането на нов физкултурен салон.

Очаква се строителството да продължи повече от година. След това учениците ще се обучават в по-голямо и модерно училище, което ще предоставя всички необходими условия за качествен учебен процес. В Рибново учат около 500 ученици в 24 паралелки, работят 70 души, а класните стаи са само 16. Тук учат и децата от съседното село Осиково.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене