Прогноза за времето – 10 март (сряда)

Жълт код за валежи от дъжд и сняг в почти цялата страна

От НИМХ предупреждават, че дъждът ще преминава в сняг

В 22 области на страната е обявен жълт код за валежи от дъжд и сняг на 10 март, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Добрич, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Пловдив.

Днес ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, в северозападните райони – от сняг. Ще духа умерен до силен изток-североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад, в Източна България от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух.

Атмосферното налягане е по ниско от средното за месеца. Днес още малко ще се понижи, а вечерта ще започне повишение.

Това съобщиха за “Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Времето за Гоце Делчев ще е облачно с кратък дъжд и максимална температура 12 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно и ветровито. Ще духа умерен до силен вятър от изток. След обяд ще има валежи от дъжд, по-значителни по северното крайбрежие. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°. Температурата на морската вода е 7° – 8°. Вълнението на морето ще бъде 3 – 4 бала. През нощта вятърът ще се ориентира от север-североизток.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под 1100 – 1200 метра – от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад – северозапад и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите границата на снеговалежа ще се понижи. На много места по планинските проходи ще се образуват навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

През нощта срещу четвъртък вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и валежите ще продължат.

Във връзка с метеорологичната прогноза за понижаване на температурите и очаквани снеговалежи над по-голямата част от страната, Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Машините на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали.

За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, посочват от АПИ и допълват, че блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене