Събарят част от крепостната стена в Созопол, общината няма да обжалва

Община Созопол няма да обжалва решението на Бургаския районен съд и ще събори част от крепостната си стена, съобщи BTV.

С решението на съда общината трябва да събори 6,5 м. от стената, тъй като тя влиза в частен имот на ресторантьор и „несъмнено се смущава пълноценното ползване на собствения му имот по предназначение – за сезонно заведение“.

Преди ден стана ясно, че според решението на Районния съд в Бургас част от крепостната стена на Созопол е незаконна и неправомерно попада в частен имот. Поради това част от нея ще бъде съборена.

От седем години собственикът на заведениеjf води дела за това, че стената е построена незаконно, като затваряла гледката към морето и това му пречело да развива бизнеса си. Кметът на града Тихомир Янакиев коментира, че „щом съдът е казал, че стената е незаконна, то тя трябва да бъде съборена в тази част“. Общината трябва и да плати на ищеца 1558 лв. разноски по делото.

Според директора на Археологическия музей в Созопол стената е обявена като паметник от местно значение. По думите му, по нея има линия, която показва откъде е надграждането й през 2008 г.

„По силуета на крепостния зид са очертани с фуги разликата между оригинала и надстроечния зид. Начинът, по който е извършена реставрацията не дава категорични основания, тъй като има новоизградено външно лице, да се определят точно параметрите на запазения оригинал.“, казва пък пред БНТ Димитър Недев, директор на Археологически музей – Созопол. Освен това тази част от новоизградената стена не е напълно автентична.

Ще бъде ли обаче наистина съборена тази част от Южната крепостна стена на Созопол, която влиза в частен имот, предстои да стане ясно в следващите две седмици, тъй като решението на Районния съд в Бургас може да бъде обжалвано.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене