Чака ли ни нов локдаун заради Ковид? Скоро ще се реши

Ще има ли нов локдаун в страната ни заради скока на заболелите с коронавирус? В близките няколко дни се очаква решение по казуса. Това стана ясно след спешна среща на здравните власти, Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и шефовете на 28-те РЗИ, продължила повече от 3 часа.

Участниците в нея споделиха, че засега ситуацията е под контрол, но е важно този контрол да продължи. Осъдени са различни варианти за затягане на мерките, които ще бъдат предложени на обществото и ще се търси консенсус по тях. Те ще се предложат на правителството, което ще има последната дума.

Целта е да се запази максимално дълго време епидемията от коронавирус под контрол, за да може в това време да се напредне с ваксинацията.

„Дискутирахме различни мерки – носене на маски на открито, по-ранен вечерен час за затваряне на нощни заведения, извеждане на учениците в електронна среда, ограничаване на достъпа до молове и фитнеси. Но тези мерки ще се предложат на НОЩ, ще се мисли да са с национален или локален характер. Всички трябва да са спокойни. Някои използват като отправна точка предстоящите избори. Изборите ще се проведат в безопасна среда, с разписани мерки, нека това не се използва за политически цели и спекулации. Защото това е безотговорно държавническо поведение”, призоваха здравните власти.

Предложено е и да се налага карантина на български и чужди граждани, които идват от високорискови области. След няколко дни ще се вземе окончателна решение.

Всички тези мерки ще се обсъдят, ще се умува кои ще донесат добавена стойност към контрола на епидемията. Отправната точка са животът и здравето на хората.

Нека хората да са спокойни разумни, да се избягват масови мероприятия, да се носят маски, да се спазва дистанция. Както изглежда под контрол ситуацията, такава трябва да остане, но това зависи от разума на хората, апелираха участници в срещата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене