Д-р Трифон Вълков: В глобален мащаб има близо 2 пъти повече от нужните ваксини

Ефективни ли ще са нови ограничения в някои области, където статистиката отчита бум на заразени с коронавирус? Всичко за ваксините и ваксинирането у нас и навън, как се прави тестването за наличие на коронавируса – по тези и други здравни теми разговарям с експерта д-р Трифон Вълков, специалист по инфекциозни болести, който от 6 години работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е доктор на науките в своята област, а също така преподава и в Медицинския университет.

Мога да изкажа своите предположения, въз основа на съществуващата статистика, че има леко повишаване на заболеваемостта в страната. Това обаче не се случва само у нас, а и във всички други европейски държави. Според мен се дължи на затоплянето на времето и обстоятелството, че мнозина вече излизат на разходки навън. Но не смятам, че тази причина е достатъчно обяснение за високия брой на отчетените положителни проби. Има резон в областите, където е отчетен бум, да се наложат известни ограничения. Но пък не смятам, че затварянето само на отделни области, докато други са на свободен режим, ще доведе до спад на заболеваемостта. По-важно за актуалните резултати, според мен е, че в момента до 1/2 от случаите са отчитани чрез бързи антигенни тестове. Хората сравняват абсолютни стойности, абсолютни числа. Ако в последните месеци на изтеклата година бяхме отчитали резултатите и от бързите антигенни тестове, то тогава щяхме да имаме по 10 000 случаи на ден.

В Европа бързите антигенни тестове се приравняват към писиарите

и влизат в графата на новорегистрираните. У нас това се възприе като практика със закъснение. Никак не е маловажен факта, че за повечето българи писиарите са трудно осъществими поради цените им от 90 и над 100 лева, а дори има лаборатории, които ви предлагат експресна услуга срещу 200 лева. Бързите антигенни тестове обаче стават в рамките на няколко минути и цените са в пъти по-ниски – до 22 лева броя.

България е една от трите държави в света,

в които обявиха ваксинирането за общодостъпно, а не по приоритети, както направиха в много други и по-напредничави страни. У нас има много колебаещи се дали да се ваксинират, или не. Смятам за много вредна и опасна тенденцията в публичното пространство да се лансират всякакви конспиративни и нелепи теории за това, че ваксините са опасни. При всяка реплика за полезността им, се чуват поне 10 гласа против. Няма какво да се заблуждаваме – повечето ни сънародници са мнителни и податливи на конспирации. Статистиката отчита, че само 40 на сто от хората у нас са заявили желание да се ваксинират, при възможност.

До края на тази година имаме всички предпоставки да излезем от центъра на тази зараза.

Дали това ще стане чрез естествено преболедуване, или чрез имунизация, няма значение. Защото създаденият имунитет е неразличим. Докато в глобален мащаб не се проведе имунизационна кампания и в света има огнища, където заразата върлува, ще има предпоставки за създаване на нови мутантни линии на вируса. Това обезсмисля имунизационната кампания и у нас, и навън.
За мен лично е тревожно, че са поръчани огромни дози ваксини – в световен мащаб около 11,3 млрд.ваксини, а населението, което подлежи на имунизация е в пъти по-малко 5,8 млрд.,

което прави по две ваксини на човек!

Като се има предвид, че в тези 5,8 млрд.души има и хора, които не бива да се ваксинират, поради медицински съображения, но са предвидени и те. Ваксините са в повече обаче разпределението им по-държави е несъответно. Някои си поръчват два или три пъти повече. Например в Канада са поръчали по 9 ваксини на глава от населението! В Германия пък над 1 млн. ваксини „Астра Зенека“ стоят в хладилници. Защо не ги използват, е загадка за мен. Факт е, че някои държави се презапасяват с ваксини. В други пък нямат достатъчна възможност за осигуряване на тези медикаменти, въпреки обещанията на структури на СЗО да помогнат за равномерното им разпределение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене