Кюстендил е предпочитан домакин на международни ученически състезания

Кюстендил-домакин-ученически-състезания
Вторият Международен турнир на младите естествоизпитатели 2014 бе открит в Кюстендил в събота, като състезанието се провежда в залите на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ и ще прдължи 5 дни. Организатори са община Кюстендил и Център за творческо обучение – София. Турнирът се провежда за първи път в България. Всички гости бяха посрещани на входа на гимназията с питка с мед, тук бе и директорът на гимназията Ани Кюркчиева.
Младежи на възраст между 13 и 17 години от различни държави работят върху научни предизвикателства в рамките на три месеца, след което се съревновават на живо, опитвайки се да предложат най-доброто решение на поставените им задачи в областта на природните науки. Участват отбори от България (2 отбора, Кюстендил и София), Сърбия, Грузия и Руската Федерация.
„Надявам се, че макар и за малко, през тези дни  вие да успеете да се докоснете до богатото ни културно-историческо наследство, уникалната ни природа и до нашето добродушно гостоприемство. Пожелавам ви незабравими мигове и нови приятелства. Искам да благодаря на виновниците това състезание да е тук в Кюстендил – д- р Младен Матев и Александър Ангелов. Пожелавам на състезателите и журито успешна и ползотворна работа“, заяви на откриването на турнира зам.-кметът на община Кюстендил по хуманитарните дейности Виктор Янев. Колежката му Надя Каратова, зам.-кмет по финансите също поздрави участниците, като се пошегува – „дано някои от Вас да открият необходимото ни хапче срещу заплес“, което провокира усмивки и аплодисменти в залата.
„Тук са отбори, които ще се съревновават по задачи, които са много нетипични, но са конкретен казус от живота, който има ясно научно обяснение. Миналата година имаше задача да направиш най-устойчивата конструкция от един кв. метър хартия, дълга поне 50 см. Имаше килограми хартия, сгънати на рула, правогълници и др. Това са реални предизвикателства – например в Космоса се използват леки материали и трябва да се знае как да се употребят най-оптимално, така може да се икономисат тонове скъпи материали. Всички отбори са вече подготвени, събират се по няколко в зала. Един отбор представя решението си, а другите задават въпроси, на които получават отговори, като най-добрите въпроси и адекватни отговори получават точки. Накрая се определят победителите, които ще бъдат наградени. Д-р Младен Матев е председател на журито, той работи в БАН. В края на състезанието ще бъдат излъчени“, обясни Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение.
Участниците бяха поздравени още от проф. Евгени Юнусов, който е председател на  Организацията на младежките турнири, д-р Иля Марченко и Димитрий Агарков от Русия.
”Кюстендил отново ще бъде домакин на международно състезание за младежи и ученици през месец октомври, като темата ще бъде „Роботика”. Ще се включи и един от най-добрите млади обучители по образователна роботика в Европа, който е от Италия. Така че тепърва започваме – Кюстендил е чудесно място за домакинство на такива събития, от две години добре си сътрудничим с общината и в предишни проекти. През миналата година българският отбор, който се представи отлично в Турция, се подготви в нашия офис ”, добави Александър Ангелов.
www.nablyudatel.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене