30% спад на продажбите на недвижими имоти в Благоевград

Около 30% спад на продажбите на недвижими имоти отчитат от агенциите в Благоевград през миналата година. Въпреки пандемията, цените на имотите не падат. Най-често се търсят апартаменти под наем, предава БНТ.

Тристаен апартамент, разположен в центъра на града, е най-предпочитаният имот сред хората, които търсят да купят жилище в Благоевград. Цената за квадратен метър варира между 500 и 700 евро.

„За вече направени апартаменти е над 1000 евро на квадрат – със скъпи материали и качествени електроуреди отива над 1000 – 1100 евро“, обяснява собственикът на агенция за недвижими имоти Кирил Велинов.

Областният град е на едно от първите места по ниски заплати в страната, затова жителите му остават изключително изненадани от високите цени на имотите.

„Цените в Благоевград са доста завишени за състоянието, в което е градът“, смята жител.

Заради онлайн обучението търсенето на жилища под наем в района на Югозападния университет също е намаляло, но интересът към апартаментите в близост до Американския университет остава. По думите им чуждестранните студенти са готови да платят повече за по-ново и по-луксозно жилище, наемите варират между 500 и 700 лева на месец.

В пъти пък се е увеличило предлагането на търговски обекти в центъра на Благоевград. Освен за отдаване под наем, не липсват и помещенията, обявени за продажба.

Въпреки очакванията, че заради пандемията цените за продажба и отдаване под наем ще паднат, брокерите наблюдават леко увеличение и прогнозират, че тази тенденция ще се запази.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене