Целунат от обстоятелствата! 30 дни промениха съдбата на Ангел Лясков от Мосомище

Левият бек на ЦСКА Ангел Лясков получи уникален шанс от съдбата през последния месец. 20-годишният бранител от Гоце Делчев стана титуляр на “Армията” заради контузията на бразилеца Жеферсон, който е аут от терените поне до началото на ноември. Лясков обаче не просто запълва празнина, а се представя на доста солидно ниво. И това му донесе повиквателна за националния отбор на България вчера!

Интересното е, че Ангел направи официалния си дебют в Първа лига преди точно един месец – на 29 юли в края на срещата с Витоша (2:0). 30 дни по-късно той има неизменно присъствие сред стартовите 11 на ЦСКА, а и ще е на разположение на селекционера Петър Хубчев за двубоите със Словения и Норвегия. Без значение дали ще получи шанс за изява в тях, повиквателната е красноречива за постигнатото от Лясков.

Талантът от Гоце Делчев започна за първи път като титуляр на 9 август, и то в какъв двубой – с Копенхаген в София (1:2). Ден по-рано Жеферсон получи контузия на последната тренировка преди мача и включването на Лясков бе на пожар. Младокът обаче не трепна, дори напротив – стартира двубоя с голямо самочувствие, като направи няколко прекрасни пробива, при които достигаше до наказателното поле на датчаните. След червения картон на Чорбаджийски на Лясков му се наложи да действа изцяло в защита, но преди този момент показа на какво е способен.

Отличителните черти на Ангел са, че е много бърз, доста агресивен, типично за футболист от Пиринския край, постоянно се включва в атака и разполага с добър ляв крак. Той е играл дълго като крило и очевидно има голям потенциал за развитие. Въпросът е дали ще успее да го реализира.

Лясков израства в близкото до Гоце Делчев село Мосомище, а 10-годишен преминава в академията на Литекс. Там остава до 2016-а, когато преминава в ЦСКА. В първия си сезон на “Армията” се утвърждава
като важен състезател в дубъла – записва 23 мача и 2 гола във Втора лига, като е използван основно по левия фланг на атаката. Първи шанс за изява му дава доскорошният треньор на червените Стамен Белчев. През миналия сезон Лясков е изпратен под наем в Литекс във Втора лига, за да трупа опит. Той стана
един от най-използваните футболисти в състава, като записа 28 мача (всичките като титуляр) и 1 гол.
Трябва да се отбележи, че изкачването му до представителния отбор на България съвсем не е стихийно или случайно. Лясков дълго време бе основен играч във формацията до 19 г., за която записа 12 участия, включително 3-те двубоя на европейското в Грузия през 2017-а. Лясков продължи естествения прогрес и с 5 мача за младежите (по 90 минути във всеки), като бе основна част от тима в евроквалификациите през есента и тази пролет.

Лясков напомня доста на още един млад талант в ЦСКА и също бек, но десен – Стойчо Атанасов. Бургазлията, подобно на Ангел, захапа рано титулярно място на “Армията” – още 19-годишен. Това се случи след завръщането на тима в елита през 2016 г. Атанасов стартира в първите 5 мача през сезона, като се представяше силно, но после получи контузия, а и на неговия пост бе привлечен Манолев. В крайна сметка Атанасов не успя да се реализира според очакванията и макар още да е част от ЦСКА, в момента не попада в плановете на Ел Маестро. Сега на “Армията” обаче отново се появява перспективен бек. Лясков
получава страхотен шанс благодарение на обстоятелствата и може би ще успее да развие качествата си успешно.

“Тема спорт”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене