Трети март – най-българският ден!

Трети март е денят на Освобождението ни от османско иго и на възраждането на българската държавност! Най-българският ден! След пет века чуждо робство България се връща като суверенна държава на картата на Европа!

Това е еманация на най-благородната кауза в българската и човешка история – Руско-турската освободителна война, в която братска, православна и славянска Русия безкористно, с цената на хиляди човешки животи и неимоверни жертви помогна на България да получи лелеяната Свобода. Бойното братство на руските войни освободители и българските опълченци и днес кара стотици хиляди българи да се изкачат заветния връх Шипка! Да поставят цвете на преклонение и благодарност за Освобождението дарената ни Свобода! Дълга е историята на българо-руското братство!

Ние дарихме Русия с православието и кирилицата, Русия ни даде свободата и националната държава, освободи нас и Европа от фашизма, помогна ни за създаването на високоразвита социална и индустриална държава след 1944 г., бе защитник на нашата териториална цялост и суверенитет в тежки и превратно времена. Заедно с Русия станахме космическа държава, овладяхме мирния атом, стигнахме до престижното 27-о място в света в класацията на ООН за човешко развитие. А днес, без Русия и срещу Русия, България е последна по всички показатели в Европейския съюз. Тези истини трябва да се знаят и помнят! Руско-българската взаимност и солидарност най-ярко звучат в думите на великия руски хуманист акад. Дмитрий Лихачов, който определи България като „Държава на Духа”.

Истинската история на Освобождението не може да бъде скрита, преиначена и фалшифицирана, колкото и да се стараят някои безродници и платени защитници на чужди интереси. Но нека не само на 3 март, а винаги да помним и да предадем на децата и внуците си Истината за робството, за българските възрожденци, за Априлското въстание, за Руско-турската освободителна война, за раждането на съвременната българската държавност и за строителите на силна България. Народ и нация без корени са слаби и уязвими. Нека да стъпим върху националната си история и ценности – родолюбие и миротворство, солидарност и духовност, православие и социална идея, кооперативизъм и трудолюбие, за да успеем да възродим България като достойна национална европейска държава!

Честита Свобода, българи!

Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене