11 са вече заразените с трихинелоза от дивечови суджуци и кайма, 3-ма от Благоевград и 8 от с. Брежани

Броят на заразените с трихинелоза от суджуци и кайма от дивечово месо набъбна на 11 души, 3-ма от тях са от Благоевград, а 8 – от с. Брежани. Това съобщи за вестник „Струма“ директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Двамата в най-тежко състояние продължават да се лекуват в инфекциозна болница в София, останалите са на домашно лечение. Проблемът възникна след консумация на месо от диви прасета, повалени от  дружинката в с. Брежани.

„Изследвахме кайма и суджук и в двете открихме паразита. Методът ни на изследване е ензимен,  изключително прецизен и на много високо ниво и не може да стане грешка“, информира директорът на ОДБХ д-р Михаил Бащавелов и допълни: „Водим много строг регистър на всички изследвани от нас проби и лицата, които сега донесоха проби, не фигурират в него. Не мога да кажа изследвано ли е някъде това месо или не, но много хора напоследък подценяват заболяването, въпреки че непрекъснато напомняме и на ловците, и на хората по селата в крайните къщи да изследват месото от прасетата си заради опасност от заразяване от дивите животни. Паразитът мигрира, прасетата са междинен гостоприемник и те не боледуват, но пренасят заразата към човека. Попаднал в човешкото тяло, паразитът може да отиде навсякъде, дори в мозъка, като придвижването му в мускулите е много болезнено“, посочи д-р Бащавелов.

Той определи поведението на ловците като безотговорно към близките им и към тях самите, още повече, че през 2020 г. цената на изследването била намалена на 1 лв. заради чумата по дивите прасета.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата в Кюстендил се е самосезирала и ще проверява частната лаборатория в Кочериново, за която се твърди, че е изследвала месото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене