Да си спомним за Христо Проданов

Христо Проданов е сред най-известните и обичани български алпинисти, който завинаги остава в прегръдката на Хималаите. Роденият на днешната дата през 1943 година е първият българин, стъпил на осемхилядник – връх Лхотце (8516 m), през 1981 г., и първият българин, изкачил първенеца на Земята – връх Еверест (8848 m), през 1984 г.

Христо Проданов е 155-ият алпинист, изкачил се на Еверест. Той е 13-ият, направил изкачване без кислород, и първият, изкачил се по Западния гребен без кислород. Проданов е първият алпинист, който изкачва върха през месец април, когато условията за изкачване са много тежки. Христо Проданов завършва Висшия химико-технологически институт в София. Като инженер-металург е работил в Перник и в Металургичния комбинат „Кремиковци”. С алпинизъм се занимава от юношеските си години. Осъществил е многобройни изкачвания в планините в България, както и в Алпите, Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите.

Загива, спускайки се обратно към базовия лагер, на 22 април 1984 година. Посмъртно е награден с орден и почетното звание „Герой на Народна република България“.

През 1984 г. се провежда национална експедиция за изкачване на Еверест по Западния гребен, т.нар. „Жесток път“ – най-трудния ръб към върха. Христо Проданов е заместник-ръководител по техническите въпроси. Опитвайки да изпревари очаквана тежка буря, на 20 април 1984 г. в 18 часа и 15 минути Христо Проданов се изкачва на връх Еверест – сам и без кислороден апарат. На върха остава 33 минути. Оставя там камерата си (впоследствие намерена от Николай Петков на 9 май). Слиза вече по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо Проданов да бивакува на открито, на височина около 8700 m. В „Зоната на смъртта“, без кислород остава на 20 април, 21 април и до последния си дъх на 22 април. По някои от последни му думи по радиостанцията се предполага, че тялото му се намира над Голямата сива кула, на около 8700 метра надморска височина.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене