Загиналите пешеходци в България през тази година са много повече от миналата

пешеходци

Черната статистика на загиналите на пътя става все по-черна. Това беше потвърдено и от главен комисар Антон Антонов, началник на отдел „Пътна полиция”.

По думите му от началото на годината са загинали 84 пешеходци. Това представлява 20% от всички загинали по пътищата на България през тази година. Спрямо миналата година увеличението е с 30 души. А най-тревожното е, че 50 и повече процента от загиналите пешеходци са на над 60-годишна възраст.

Как може това да се промени – провеждат се повече полицейски кампании в страната, обясни Антонов. По думите му има ангажирани повече полицаи с движението по пътищата. Глобени са 7 хил. пешеходци, а глобата е до 50 лева – всичко това в рамките на първото полугодие на тази година, обясни комисарят.

Основният проблем е, че средната скорост в страната се вдига. Нито шофьорите, нито пешеходците познават Закона за движение по пътищата, каза Антонов пред Нова телевизия.

Като пример за много коварно място за пресичане, дори на пешеходна пътека, беше дадена пътека на бул. „Черни връх”. Трябва да има светофари при пешеходните пътеки или поне да има легнали полицаи, смятат обикновени хора.

Трябва да има разделение между основните пътни потоци и между пешеходците, особено при преминаване от един квартал в друг, подчерта Антонов.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене