Тарт Татен

Обърнатият ябълков сладкиш е френска класика. Наричат го още “сбъркания десерт”. Легендата разказва, че Тарт Татен е измислен случайно, от една кулинарна грешка.

Сестрите Стефани и Каролин Татен управлявали хотел-ресторант във френското градче Ламот-Бьоврон. Един от специалитетите им бил хрупкава карамелизирана ябълкова тарта. Веднъж едната сестра много бързала с приготвянето на десерта. Наредила обелените ябълки със захарта в тавата и метнала във фурната, без да обърне внимание, че отдолу липсвало тесто. В опит да спаси положението, посредата на печенето добавила маслено тесто отгоре и накрая обърнала десерта върху поднос. Този нов сладкиш много се харесал на гостите и бързо добил популярност. По-късно е пренесен в Париж от известен шеф-готвач и тогава добива и световна слава. Днес Тарт Татен има вариации с ябълки, круши, праскови и други плодове, има солени и солено-сладки варианти.

В оригинал Тарт Татен се прави в металния тиган, в който е разтопен карамелът, като ябълките се нареждат директно върху карамеления сос и отгоре се поставя маслената кора. Но понеже нямам подходящ за фурна тиган, аз пренесох всичко в керамична форма за пай, като зялах ябълките с карамела. Получи се прекрасно. А и може ли да има “правилен” начин за приготвянето на сбъркан десерт.

СЪСТАВКИ:
За масленото тесто
200 гр брашно
4 с.л. пудра захар
100 гр студено масло
Щипка сол
3 с.л. ледено студена вода
За плънката
4 ябълки
180 гр кафява захар
80 гр масло
2-3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. канела на прах
За гарниране
Ванилов сладолед или заквасена сметана

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Започваме с масленото тесто.

1. Пресейте брашното и го сипете в блендер. Добавете пудрата захар, солта и студеното масло, нарязано на кубчета. Разбийте, докато стане на трохи.

2. Добавете студената вода и отново разбийте, след което с ръце замесете тесто.
3. Оформете тестото на топка, увийте в кухненско фолио и оставете в хладилника за 15-ина минути.

През това време приготвяме плънката.

4. Обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете ги на лодки, така че всяка ябълка да стане на 8 парчета (т.е. всяка четвъртинка се срязва наполовина).
5. Полейте ябълките с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
6. Включете фурната да загрява на 200 градуса.
7. Наредете ябълките плътно на дъното на кръгла керамична форма за пай и поръсете с канела.
8. Поставете захарта в тиган или широка касерола на котлона и оставете да се разтопи.
9. Към разтопения карамел добавете маслото и разбъркайте добре, докато стане на карамелен сос.
10. Разлейте карамеления сос върху ябълките в тавичката.

Отново се връщаме към тестото.

11. Извадете тестото от хладилника и отстранете фолиото.
12. Разточете върху набрашнена повърхност кора с дебелина около 1 см.
13. Внимателно пренесете маслената кора върху тавичката с ябълките. За целта леко увийте разточеното тесто върху набрашнената точилка, прехвърлете го върху формата и го развийте от точилката.
14. Отстранете излишното тесто по краищата и притиснете кората под ръба на формата за пай, така че да обгърне външния край на ветрилото от ябълки.
15. Ако се получат разкъсвания по маслената кора, не се притеснявайте да позакърпите положението с остатъците тесто, все пак тази кора на финала ще се озове отдолу и няма да се вижда.
16. Направете на няколко места дупчици с вилица или нож, така че по време на печенето да има откъде да излиза парата.
17. Печете в загрятата фурна 35 минути (или докато маслената кора добие приятен златист загар).

18. Извадете изпечения тарт и го оставете да се охлади 15 минути, след което минете с нож по ръба на сладкиша, така че да се отлепи добре от тавата, захлупете с поднос и обърнете. Ако по формата за пай са останали залепнали ябълки, внимателно ги загребете с нож и върнете по местата им върху тарта.
19. Тарт Татен се сервира топъл, гарниран с топка ванилов сладолед (а в оригинал със заквасена сметана).

 

Източник: thelittlechef.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене