Ремонтират улици и подменят водопроводи в 16 петрички села

В 16 села на община Петрич ще се извърши благоустрояване на уличната мрежа. Това стана ясно след поредица работни срещи на общинския кмет Димитър Бръчков с управниците на населени места и с кметските наместници.

2 000 000 лева ще бъдат инвестирани за благоустрояване на селата. С тези средства ще бъдат извършени дейности в 16 населени места на територията на общината, като ще се работи по приоритетите, посочени от кметовете в докладните до местната управа. Ремонтни дейности ще бъдат главно за подобряване състоянието на уличната инфраструктура, само в с. Кавракирово ще се направи канализация. Другите села, към които отиват средствата, са Първомай, Михнево, Кърналово, Старчево, Беласица, Коларово, Самуилово, Ключ, Скрът, Габрене, Генерал Тодоров, Кулата, Марикостиново, Тополница, Рупите. Обхванати са селата с население над 500 жители. Освен благоустрояване на улиците ще бъдат подменени и водопроводи/канализации. За първи път тази година Община Петрич обявява и обществена поръчка за изкърпване на улици в селата. „По този начин ще поддържаме настилката, ще може да се реагира своевременно“, посочи кметът Бръчков.

Община Петрич закупува и три нови машини, които да бъдат в услуга и на селата – една машина за миене на улиците и две метачни машини. Съгласно заложеното в новия договор за поддържане на чистотата в населените места се увеличава с по един път на месец и графика за сметосъбиране и сметоизвозване. Търсят се възможности за ограничаване изхвърлянето на отпадъци в по-малките населени места, които не се обслужват от фирмата по сметосъбиране. Кметските наместници на тези села са поставили на вниманието на общинската управа и приоритетите си за годината, свързани основно с обезпечаване на водоснабдяването.

Общината ще продължи да осигурява машиносмени и материали за по-малките села. Кметовете получиха уверение, че звеното „Домашен социален патронаж“ ще продължи да обслужва уязвимите групи хора и в селата, както и че ще се намери вариант чрез мобилния лекарски кабинет да се осигурява медицинско обслужване на жителите в малките и отдалечени села на общината.

/ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене