ЦИК реши: Назначават секциите по-рано – до 1 март

Съставите на секциите за парламентарния вот да бъдат назначени по-рано. Вместо до 9 март, те трябва да са ясни до 1 март. Такова решение прие на днешното си заседание ЦИК, а основният мотив за това е, че така бъдещите членове на СИК ще могат да изразят желание да се ваксинират навреме.

Още преди седмица здравният министър Костадин Ангелов поясни, че ваксинирането на изборната администрация ще започне от 5 март, като поясни, че за РИК-те няма да има проблем, докато трудности би имало за СИК-те. Именно затова призова те да бъдат назначени по-рано.

Сега със свое решение, ЦИК променя сроковете. Освен назначаването, по-рано се изтеглят и консултациите за тях. Така вместо до 27 февруари, те трябва да се проведат от кметовете по места до 22 февруари. Вместо до 4 март , кметовете ще трябва да пратят до 27 февруари съставите за секциите на РИК , които на свой ред да ги назначат.

Консултациите за подвижните урни за хората с увреждания пък вместо до 24 март, трябва да се проведат до 16 март. Какви ще са сроковете за подвижните урни за карантинираните не стана ясно. Това ще се определи с отделно решение на ЦИК.

Иначе ЦИК приеха и решението за условията и реда за провеждането на кампанията. В него изрично записаха,че провеждането на партийните събрания трябва да става съобразно епидемичните мерки заложени в заповедните на здравния министър. Забраната за агитационните материали ще важи и за агитацията по принцип, защото тя може да бъде не само под писмена форма, чрез плакати например, но и устна. В момента е забранено използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене