Цените на основните продукти минаха 5лв., лука се качи с 50% и ще продължи нагоре

Внасят кромида дори от Египет, защото реколтата в цяла Европа е слаба вече втора година

Цената на обикновения кромид лук на нашия пазар се е устремила нагоре през последните седмици и месеци и съвсем скоро цената му по магазините може да удари 3 лева килото, прогнозираха пазарни анализатори. Това поскъпване насред лято, когато има и пресен зелен лук, и зрял кромид от миналогодишната реколта, е доста необичайно за сезона.

През август миналата година килограм кромид лук струваше по борсите 1,10 лв., а сега е вече 1,57 лв., т.е. с около 50% по-скъп. Преди сезона – през март-април, той беше дори още по-скъп – по магазините бе стигнал почти 3 лева. Но с навлизането в топлия сезон и с излизането на новата реколта цената му бе започнала да пада. През последния месец обаче тази тенденция спря и започна отново да поскъпва.

“Това е сезонен зеленчук и е нормално цената му да се движи нагоре-надолу. Лошото в случая е, че реколтата от лук вече втора година е много лоша заради дъждовете, които падаха в неподходящо време. Това съсипа огромни насаждения не само у нас, а и в цяла Европа и е неизбежно цената му на пазара да тръгне нагоре. През октомври-ноември, когато се изчерпят количествата от зрял лук от сегашната реколта, ще струва и по-скъпо”, каза Владимир Иванов, председател на държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

У нас в момента се внася зрял кромид лук чак от Египет, казаха търговци. Не е ясно какви са точно количествата, но се обмитява между 70 ст. и 1 лев за кг. Това вероятно все още задържа цената му по магазините поносима. Вносът от ЕС е на значително по-високи цени, защото и там не достига. Без ДДС в момента е 2,17 лв. за кг, т.е. при търговците на едро вече се продава поне по 2,60 лв., а

в магазините със сигурност струва над 3 лв. Пресният лук на връзки, който се продава в момента на нашия пазар, е от открити площи и също е необичайно скъп за сезона. Обяснението е, че дъждовете са провалили огромни насаждения от него и количествата не достигат. Тъй като и миналогодишната реколта е била лоша, това е накарало много стопани да се откажат от неговото отглеждане.

Макар да не е капризен зеленчук, той е сравнително евтин и от него не се печели много, затова фермерите в такива случаи обикновено бързо се отказват от него. За съжаление, реколтата е провалена не само в Европа, а и на други места. Наскоро Индия – най-големият износител на лук в света, който държи 12% от световния пазар, наложи 40% експортна такса, съобщи Си Ен Би Си. Тя ще важи до 31 декември.

Причината са намалелите количества поради огромните валежи през юли в ключови производствени региони на щатите Махаращра и Карнатака. Лукът е основна храна в Индия и се използва в много традиционни южноазиатски ястия.

40% експортна такса все пак е поносимо нещо, защото при подобни обстоятелства през 2019 г. Индия напълно забрани износа му в продължение на половин година.

Не само лукът, но и други основни зеленчуци у нас това лято са необичайно скъпи. Бобът и лещата, независимо че една реколта от тях може се консумира в продължение на няколко години, също поскъпват насред лято.

Килограм леща дори по борсите вече се продава срещу 4,47 лв. и в магазините струва над 5,50 лв. килото, а бобът само от юли насам е поскъпнал с двайсетина стотинки на едро и вече е 4,10 лв. по борсите. Пакет зрял боб по магазините е минимум 5 лева, докато миналото лято по това време още не бе преминал тази психологическа граница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене