И днес: Гъста мъгла на АМ “Струма” край Сандански

И днес мъглата е изключително гъста в района на автомагистрала “Струма”, където стана тежката верижна катастрофа. На 5-6 метра няма никаква видимост. Има много спрели автомобили по пътя, защото са преценили, че не могат да продължат заради гъстата мъгла.

В Югозападна България на пътищата в близост до реките Струма и Места често се образува гъста мъгла, а на места дори има заледени участъци.

Експерти от Института по пътна безопасност коментираха за БНТ, че по принцип всяка катастрофа може да бъде избегната в случай че всички участници и всички организатори на движението по пътя са свършили своята работа.

“Естествено съдбата често пъти предопределя такива действия и такива случки да се повтарят многократно на едно също място и тогава най-ясно проличава кой, защо и кога не си е свършил работата”, коментира Руслан Вуцов от Института по пътна безопасност.

По принцип водачът би трябвало да намали скоростта, когато види предупредителните знаци, но тъй като законът не казва с каква скорост, той избира такава, която би следвало да е безопасна, каза Иво Кирилов.

“Тези предупредителни табели и тези знаци, които са поставени на рамките, не съществуват никъде в Закона за движение по пътищата. С тези указания намали скоростта по никакъв начин не вменяват на водача с каква скорост трябва да се движи”, обясни Иво Кирилов от Института по пътна безопасност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене