Бивш депутат се разболя преди дело за данъчно престъпление

Бивш депутат от ГЕРБ в Благоевградски избирателен район се разболя преди дело за крупна измама. Магистратите отложиха наказателния процес за укриване и неплащане на данъчни задължения, което се води срещу гоцеделчевеца Димитър Гамишев.

Гамишев, който е и екслидер на ГЕРБ в Гоце Делчев, е обвинен в това, че при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител и представител на „Гамишев – НКБ“ ЕООД, потвърдил неистини в годишните данъчни декларации за четири финансови години.

Изготвил е фактури по несъществуващи сделки с контрагенти, и е използвал неистински документи при водене на счетоводството – данъчни фактури от различни дружества, и използвал документи с невярно съдържание при предоставяне на информацията пред органите по приходите – дневник за покупки.

Приспаднал е неследващ се данъчен кредит, като по този начин е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 202 138 лева, от които ДДС за внасяне в размер на 134 758 лева и годишен корпоративен данък по ЗКПО в размер на 67 379 лева.

Следващото заседание по делото е насрочено за 19 март от 10:30 часа.

Припомняме, Димитър Гамишев подаде оставка като народен избраник, след като се разбра, че НАП проверява сделката с продадена от него фирма на „малоимотен“ бизнесмен. Фирмата дължи към хазната близо 200 000 лева. „Гамишев – НКБ“ ЕООД е продадена през 2016 година на „бизнесмен“ от Ловеч, на чието име и адрес се водят около 93 фирми.

Преди да стане депутат, Димитър Гамишев развиваше строителен бизнес. По това време бизнесът на неговото семейство процъфтява. Фирма „Гамишев – НКБ“ според информационната система „Дакси“ отчита внушителни нетни приходи от продажби – 1 700 000 лева за 2013 година, 1 200 000 лева за 2014 и 3 500 000 лева през 2015 година.

Съпругата на Гамишев – Боянка, е получила близо 400 000 лева европейско финансиране от ПРСР за къща за гости в село Гайтаниново. Неговата снаха Ангелина Гамишева пък е взела от същата програма близо 300 000 лева за къщи за гости в село Лещен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене