Инж. Росица Димитрова: Водата няма цвят, но червената управа на Благоевград отказа да усвои 865 000 лв. от ВиК Благоевград!

„ВиК е дружество, създадено в услуга на всички граждани и прилежащи общини. Винаги сме отворени за партньорство, независимо от партийната принадлежност на кметските екипи, защото водата е без цвят, тя е национално богатство. Общинското ръководство отказва да работи в партньорство, отказа да усвои стотици хиляди левове от ВиК, отказва да приеме инвестиционната програма на дружеството.
Естествено е, да съм категорично против тегленето на лошо аргументиран заем от община Благоевград, който ще тежи 20 години дори на децата на нашите деца при условие, че поетапно за 5 години, заедно и в партньорство, можем да реконструираме и модернизираме подземната инфраструктура, като се потърсят и възможности за външно финансиране.
Нелогично е да се тегли заем, когато община Благоевград не усвои заделените от нашето дружество 865 хиляди лева, въпреки многократните покани от наша страна. Иска ми се, като гражданин на тази община, когато става дума за подобряване на качеството на живот, да се обединяваме в добрите проекти и не се противопоставяме на партиен принцип. – отава заяви инж. росица Димитрова по повод коментарите, че се противопоставя на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов. Двамата размениха остри реплики по време на общественото обсъждане, насрочено от кметския екип във връзка с искането на общината да изтегли близо 5 млн. лв. заем от фонд ФЛАГ.

„Презентацията предлага да се вземе кредит за 11 улици, но за повечето от цитираните или е допусната грешка, или умишлено се заблуждава обществеността. Първите 9 улици в списъка имат разрешение за строеж от 28 януари 2019 г. Другите две улици със същото разрешение отпреди 2 г. са „Мелник“ и „Стара планина“. Втората дори вече е изпълнена и разплатена, а първата трябваше да се изпълни по инвестиционната програма на ВиК за 2020 г., имаме избран изпълнител, но от Общинска администрация по неизвестни причини бавят документите и това е причината тя още да не е реализирана. Улица „Дж. Баучер“ няма нужда от ремонт, с изключение на един малък участък.

Този проект е изготвен от ВиК и даден на предишното градско ръководство и вместо да се иска теглене на заем, тези улици можеше да се включат в инвестиционната програма на оператора. Хубаво беше, преди да се търси заем, да се обсъдят тези неща на работна среща. Подавам ръка, преосмислете го, можем да помогнем. От ВиК дружеството сме изпратили писмо с инвестиционната ни програма за 2021 г., но още нямаме отговор от общината“ – заяви управителката на „ВиК“ ЕООД инж. Р. Димитрова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене