Жителите на с. Бистрица притеснени от слух за пропукана стена на яз. „Карагьол”

Жителите на с. Бистрица, община Дупница, са притеснени от плъзнал слух, че се е пропукала стената на яз. “Карагьол”, разположен високо в планината над селото. Има ли опасност да се скъса язовирната стена и река Бистрица, която минава през селото, да прелее и да наводни всичко, питат те.

Репортер на “Струма” потърси за отговор предприятието “Язовири и каскади”. Ето какво отговориха от пресцентъра:

„Предприятие „Язовири и каскади“ чрез язовирен район Благоевград извършва техническата експлоатация и поддръжката на язовири „Малък Калин“, „Калин“ и „Карагьол“. Редовно се извършват визуални огледи и се следи за изправността на язовирните стени и съоръженията към тях. Към момента няма данни за настъпили събития, които да пораждат опасения за състоянието им. Два пъти годишно от специално назначени комисии от специалисти в предприятие „Язовири и каскади“ се извършва технически преглед на язовирните стени и съоръженията към тях, за които са изготвени съответните протоколи, потвърждаващи тяхното изправно техническо състояние.

За успокоение на жителите от околните населени места към община Дупница и конкретно за с. Бистрица Ви информирам, че при последния оглед, извършен през декември 2020 година, на язовирните стени и прилежащите им хидротехнически съоръжения няма констатирани явления, които да застрашават сигурността им – те са изправни и изпълняват предназначението си”.

Яз. „Карагьол” е  доставчик на питейна вода за населените места в община Дупница през летния сезон при засушаване, когато нивото на р. Бистрица намалее драстично.

ВиК – Дупница има договорни отношения с “Язовири и каскади” за доставка на питейна вода, което се заплаща от дружеството.

Яз. “Карагьол” се намира на 2365,10 м надморска височина с обща вместимост 2 252 000 куб.м вода. В момента язовирът е пълен с 55,9 % вода от общия му обем, съобщиха за „Струма” от пресцентъра. ЙОРДАНКА ПОПОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене