Напусна ни големият театрален режисьор Ставри Карамфилов, поставил първия си спектакъл в Благоевград

Режисьорът Ставри Карамфилов си отиде от този свят на 64 години. Тъжната новина съобщиха негови близки, пише ploshtadslaveikov.com. Не е ясна причината за кончината на твореца. Ставри Карамфилов е сред най-известните имена в театралната режисура на своето поколение, кариерата му се свързва основно с Драматичния театър „Никола Вапцаров” в Благоевград.

Той завършва актьорско майсторство и режусира при професор Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1982 година. Започва работа в Благоевград, където прави първия си спектакъл „Вишнева градина” на Чехов. Талантливият творец е първият в страната, който поставя на българска сцена пиесата на Албер Камю „Калигула, това става в Учебния театър на академията. Спектакълът е един от най-гледаните за сезон 1988-1989 годиа. Постановте му „Едип” и „Антигона” в благоевградския театър пък са ключови за възприемането на древногръцката драма у нас.

Ставри Карамфилов основава в Благоевград първия в страната френскоезичен театър към веригата „Алианс Франсез“, създава и учебния театър към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

От началото на века в продължение на 14 години Ставри Карамфилов работи в Ню Йорк – поставя и преподава в Нюйоркския университет. На камерната сцена на NYTW/4th Street Theatre в Манхатан поставя пиесата „Не минавай по моста“ на българската драматуржка Майя Праматарова.

През 2014 г. Карамфилов се връща в България, отново на сцената на театъра в Благоеград, за да постави „Хамлет“, с която да бъде открит ежегодният театрален фестивал в града, но заглавието не стига до сцена. Пет години по-късно Карамфилов отново е поканен в Благоевград, този път за да постави спектакъл за Вапцаров – „Евангелие по Никола“, но проектът отново пропада.

Поклон! Да е светла паметта му! Изказваме съболезнования на близките му!  

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене