Некадърната политика „Томов“ на фона на кризата – почти всички такси и услуги в Община Благоевград се вдигат нагоре!

През тази година всички такси и услуги, които Община Благоевград извършва, може да поскъпнат значително. Предложението на новите цени е на кметския екип. Той посочва три основни мотива за предстоящото поскъпване. Първата е необходимата актуализация на цената на таксите и услугите. Втората е привеждането им в съответствие с административния регистър. Третата причина е прецизиране на наименованията на услугите.

Проектът за допълнение и изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги е изготвен от Общинска администрация. Предвиждат се нови цени на почти всички услуги, като някои се увеличават със 100 процента.

Например изменението на ПУП се е извършвало за една седмица и това е струвало на гражданите 50 лева. Сега предложението е срокът да се удължи на един месец, а услугата се увелчичава, тъй като освен тези 50 лева ще се плащат всички допълнителни технически услуги – издаване на скици и удостоверения.

За издаване на акт за узаконяване от 100 лева таксата скача на 200 лева. 100% е увеличението и за регистрация на технически паспорт на строежите – от 10 на 20 лева. Така е и при издаването на удостоверение за заварени строежи – от 100 на 200 лева. Предлага се ученици, студенти и пенсионери да влизат в Регионалния исторически музей срещу 2 лева, а не срещу един, както бе досега, а гражданите да плащат по 4 лева вместо досегашните 2 лева.

Едно от изключенията е за ползване на интериор в експозиционни зали. Там досега таксите съответно за един час и за два часа, бяха 80 и 120 лева, предлага се те да станат 60 и 100 лева. но за ползването им над 3 часа тарифата скача от 180 на 200 лева. да се създаде нова услуга – провеждане и на рождени дни и занимания в Музеен детски кът при максимум 50 деца за 2 часа да струва 50 лева. Поскъпват и таксите за технически услуги по Закона ма местните данъци и такси – обикновената услуга да поскъпне от 7 на 15 лева, бързата – от 25 на 35 лева, експресната – от 35 на 50 лева. За регистрация на каруца таксата да стане от 12 на 36 лева, предлага Общинска администрация. за издаване на пропуск за второ паркомясто на живеещите в „Синя зона“ да се плаща вече 120 лева с ДДС на година, а не досегашните 100 лева с ДДС. За справки по актовите книги и издаване на заверени копия от документи от Дирекция „Местни данъци и такси“ таксата от 12 лева с ДДС да скочи на 30 лева с ДДС, това е друго предложение към местния парламент. Последната дума ще има Общинският съвет. Съветниците трябва да решат дали благоевградчани ще плащат повече за таксите и услугите в Общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене