Джузепе Верди: В изкуството, както и в любовта, преди всичко е нужно да бъдеш откровен!

Джузепе Верди

Джузепе Верди е гениален италиански оперен композитор. Неговите опери се слушат от милиони почитатели на класическата музика по целия свят. Те се поставят на най-големите световни сцени и до днес. В световната култура рядко са случаите музикант да си спечели толкова голяма популярност и такава трайна слава, каквато Верди е имал приживе. Историята на музиката не познава друг композитор, от когото толкова много оперни произведения да се играят непрестанно. Оперите на Верди са най-любимо, най-достъпно и най-търсено музикално изкуство за всички любители на музиката. Успехът му се крие във факта, че Верди дълбоко познава човешката душа, умее да превъплъти чувствата на хората в богати и сърдечни мелодии, в свободолюбивите идеи, вложени в произведенията му. Хуманизмът, прогресивността и демократичността на музиката на Верди са й осигурили голямата любов на слушателите и трайния успех.

В неговите 26 опери има и революционни сюжети, и много интимни човешки драми. Той има и исторически опери, вдъхновявали са го едни от най-значителните произведения на литературата. Джузепе Верди е роден на 10 октомври 1813 г. в селото Ронколе край град Бусето в областта Парма. Произхожда от съвсем бедно семейство. Музикалните способности на момчето са открити от селския органист, когато Верди е на седем години. Макар и без квалифициран учител, Верди напредва в музиката и скоро става помощник на селския църковен органист.

По-късно той прави опит да постъпи в Миланската консерватория, но не го приемат. Тогава започва да учи частно при Винченцо Лавиня (1777–1837) – композитор и диригент в прочутия оперен театър „Скала“ в Милано. Това са първите истински уроци по музика на Верди. На 24 години Верди е вече автор на първата си опера „Оберто граф Бонифачо“, изнесена с успех през 1839 г. в миланския театър „Скала“. Изпълнената през следващата година негова втора опера „Мнимият Станислав“ или „Крал за един ден“ претърпява провал. Джузепе Верди се утвърждава като композитор след големия успех на поставената в „Скала“ трета негова опера – „Навуходоносор“.В един кратък срок – до 1850 г., Верди написва 12 нови опери, между които и „Макбет“.С тях Верди си спечелва любовта и признанието на целия борещ се за освобождение италиански народ. От 1851 г. започва нов период в творчеството на Верди. Първите три опери стават светонвоизвестни – „Риголето”, Трубадур” и „Травиата”. Същото може да се каже и за оперите „Симоне Боканегра“, „Сицилианска вечерня”, „Бал с маски”.
Джузепе Верди умира на днешната дата през 1901 г. в Милано, когато е на 87 години.

Вижте интересни негови мисли за музиката и изкуството:

В изкуството, както и в любовта, преди всичко е нужно да бъдеш откровен.

Гласът и мелодията за мен винаги ще си останат главни.

Обожавам изкуството… Когато съм сам с моите бележки, сърцето ми бие силно и сълзи извират от очите ми, а моите емоции и радости са твърде много за да го понеса.

От всички композитори аз съм знаещият най-малко. Говоря сериозно, но под „знания“ имам предвид не знания за музика.

Аплодисментите са неразделна част от някои видове музика, те трябва да бъдат записани в резултата.

Копирането на истината може да е добро, но да се измисли истината е по-добре, много по-добре.

Можете да вземете целия свят за себе си, но ми оставете Италия.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене