Ще прерасне ли в президентската партия „Народно движение – Трети март“

Снимка: БГНЕС

Идеята за движението е на Румен Радев

„Народно движение – Трети март“ ще е името на новата партия, лидер на която ще бъде президентът Румен Радев. Това разкри неговият политически стратег проф. Александър Маринов пред агенция „Фокус“.

Маринов дълго време беше председател на стратегическия съвет към президента, а после бе назначен за съветник в политическия кабинет на служебния премиер Гълъб Донев, припомня „Сега“. Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента, и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи.

„В момента събираме подписи за свикване на референдум за националния празник“, обяви Маринов. Събрани са подписи от 500 000 човека, което може да послужи и като основа за учредяване на бъдеща партия, поясни той. „Ние се организираме, включително, за да сме сигурни, че този референдум няма да бъде смачкан, и предполагам, че в близките дни ще учредим едно гражданско сдружение, което така и ще се нарича, което ще си поставя подобни задачи. Но важното е, че има такава енергия, когато има енергия, ще се намери кой да я изрази. Аз смятам, че това е един възможен развой на събитията и не виждам в това нищо неестествено или неприемливо“, каза още Маринов.
„Аз не смятам, че има някакъв проблем гражданските сдружения под определена форма да участват и сега в политиката“, смята политологът.

„Прави се коалиция с участието на политическа партия, в нея могат да участват и граждански сдружения.  Аз не виждам проблем, гражданите винаги могат да намерят излаз в политиката, най-малкото, като си създадат съответната организация. Това не е невъзможно“, добавя Маринов.

„Честността изисква да признаем, че идеята за „Народно движение 3 март“, принадлежи на президента. Това беше негова идея. Ние превърнахме тази идея първо в подписка за референдум, но след това тя еволюира до някаква форма на самоорганизация“,  обясни Маринов.

Той заяви, че след като бъдат внесени документите и стане известно кои са учредителите и кои са в органите на сдружението, нямало да се види там президента. „Така че никакви упреци към него, поне от формално правна гледна точка не са оправдани. Българският президент, както и всеки български гражданин има правото да изрази своето предпочитание, подкрепа или неодобрение за определена инициатива. Така че, ако трябва да намеря най-точната формулировка, това не е партия на президента, но това е, ако стане партия, това е партия подкрепяща, споделяща, принципите, целите и начина на правене на политика, които предлага президентът Румен Радев“, обяви Маринов.

„Това не противоречи на Конституцията, не противоречи на законите. Оттам насетне, който не е доволен, който го е страх или има някакви други съображения, ние сме общо взето горе-долу свободна страна, нека да изразява своето мнение, ние нямаме притеснение от това, ние не се крием, ние не правим нещо апокрифно“, смята един от най-близките сътрудници на Радев.

Петър Бойчев

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене