Над 1000 учители и непедагогически персонал в Пиринско се тестваха в един ден за Ковид-19

1014 педагогически и непедагогически специалисти по училищата в областта са си направили антигенни тестове в рамките на един ден – 25.01., понеделник, когато стартира масовото тестване на работещите в системата на образованието в Пиринско. По този повод началникът на ОМДК /Организационно-методическа дейност и контрол/ в Регионалното управление на образованието Методи Попов уточни, че цифрата от първия ден на кампанията не е окончателна, тъй като продължава да постъпват данни и справки от училища. Очакванията са броят на тестваните в рамките на един ден да се увеличи докъм 1500 човека, което е половината от общо 3000 души, заявили желание да се изследват.

„Направена е необходимата организация и стиковка между РЗИ, РУО и директорите на училища. Целта е въпреки обявения срок до 3 февруари тестването да приключи в рамките на два, по изключение три дни, за да имаме ефективна реална картина за здравословния статус на педагогическите и непедагогическите специалисти”, коментира М. Попов.

Вчера в РУО бе директорът на гоцеделчевското Първо ОУ „Св.св. Кирил и Методий” Людмила Дерменджиева. Тя сподели, че от понеделник до вторник сутринта са се тествалия 40 от общо 53-ма от колектива на училището. „Всички направени към момента тестове са отрицателни, като няма нито един невалиден. Това ни носи успокоение и се надяваме скоро всички ученици да се завърнат присъствено на училище”, каза Л. Дерменджиева, която ръководи първото в областта иновативно основно училище.

На 25.01. са тествани и 56 души от персонала в петричкото СУ „Никола Вапцаров”, всички резултати са отрицателни, съобщи с пост във Фейсбук страницата на училището директорът Живко Тулевски.

Че е създадена стриктна организация, потвърдиха и учители, и директори. Така, след като в продължение на два дни специалисти от РЗИ – Благоевград обучаваха медицинските сестри от образователните институции как да вземат носов секрет и да извършват изследването, в петък в РУО бяха доставени антигенните тестове и разпределени по училищата. На медицинските лица е предоставено и лично защитно облекло, а директорите пуснаха съобщения до колегите си и заповед за осъществяването на кампанията по места. С оглед на противоепидемичните мерки, които е задължително да се спазват по време на изследването с бързи антигенни тестове, не се допуска струпване на педагогически и непедагогически специалисти пред медицинските кабинети, като искащите да се тестват трябва да си запишат предварителен час при медицинското лице или определено длъжностно лице. Желаещите, които имат клинични оплаквания на остро заразно заболяване /повишена температура, кашлица, задух, загуба на обоняние и др./ не трябва да се изследват, а е необходимо да се обърнат към личните си лекари. Задължително е и спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, хигиена на ръцете и носенето на защитни маски за лице от чакащите за тестване учители и непедагогически персонал. Според спуснатите инструкции е препоръчително 30 мин. преди вземането на материала за изследването да не се консумират напитки или храни и да не се пуши.

Какъв е здравословният статус на изявилите желание да се тестват около 3000 педагогически и непедагогически специалисти в Пиринско, би трябвало да стане ясно след изтичането на тридневния срок днес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене