Народният представител Александър Мацурев: Днес приехме на първо четене Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и за преодоляване на последиците от него

Днес приехме на първо четене Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и за преодоляване на последиците от него.
С това допълнение се възлага на ЦИК да организира изборния процес по начин, който да не лиши нито един гражданин от избирателно право и да позволи избирателите да упражнят правото си на глас в условията на епидемичната обстановка. С колегите от ГЕРБ обръщаме особено внимание на това, да се осигури възможност за гласуване на хората, които са поставени под задължителна карантина или са настанени в лечебно заведение, като се предлага това да се случи с подвижни избирателни кутии.
Също така се възлага на ЦИК съвместно с Министерски съвет да обезпечи изборите с всички средства за защита.
Необоснованите критики на опозицията не могат да оспорят факта, че този законопроект е основан на опита на европейските страни, които проведоха избори през миналата година в настоящата пандемична обстановка.
В такива извънредни ситуации всички народни представители трябва да се водим от обективни преценки и експертното мнение. Празното политическо говорено не е в полза за никого!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене