Джордж Оруел: Нищо не ти принадлежи освен няколкото кубически сантиметра в черепа!

Джордж Оруел. Това име веднага ни води към едно знаменито заглавие на книга – „1984”.

Ерик Артър Блеър (на английски: Eric Arthur Blair; известен под псевдонима Джордж Оруел, на английски: George Orwell) е британски писател, журналист и поет. Оруел е един от най-уважаваните английски есеисти на 20 век, талантлив и опитен романист. Творбите му са пропити с интелигентност, дълбока загриженост за социалната несправедливост, силна опозиция натоталитаризма, страст към чистота на езика и вяра в демократичния социализъм. Най-популярен е с двата си романа, написани към края на краткия му живот: „Фермата на животните“ и „1984“. Писателят е роден с името Ерик Артър Блеър на 25 юни 1903 година в Мотихари, Индия, когато тя е част от Британската империя. През 1921 година завършва Итънския колеж. По-късно живее във Великобритания и други европейски страни. Неговото първо художествено произведение е публикувано през 1935 г. под псевдонима Джордж Оруел. Взема участие в испанската гражданска война на страната на републиканците срещу фашистката диктатура на Франсиско Франко. През Втората световна война води предаване срещу фашизма по ВВС. Той е сред най-уважаваните английски есеисти на ХХ век, талантлив и опитен романист. Творбите му са пропити с интелигентност, дълбока загриженост за социалната несправедливост, силна опозиция на тоталитаризма, страст към чистота на езика. Най-популярен е с двата си романа, написани към края на краткия му живот – „Фермата на животните” и „1984“. Почива на 21 януари 1950 ( на 46 г.)

Вижте интересни цитати от книгата „1984“, които и днес звучат актуално:На 8 юни през 1949 г. в Лондон е публикувана световно известната антиутопия „1984“ на британския писател Джордж Оруел. Този шедьовър и до ден днешен въздейства по невероятен начин на хората, докоснали се до него. Малко след като излиза на пазара, понятия от книгата, като „Биг Брадър“, влизат в разговорния език.

„Нищо не ти принадлежи освен няколкото кубически сантиметра в черепа“.

„Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало“.

„Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги“.

„Заповедта на диктатурите от миналото е била: „Ти не ще!“ Заповедта на тоталитарните режими е била: „Ти ще!“ Нашата заповед е: „Ти си!“.

„Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“.

„Здравият разум не се поддава на статистика“.

„Тайната на управлението е в съчетаването на вярата в собствената непогрешимост със способността да се извлича поука от минали грешки“.

„Ако искаш да запазиш нещо в тайна, трябва да го скриеш и от себе си“.

 „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила“.

 „Хората спят спокойно, само защото силните крачат в нощта“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене