ВИДЕО: На празника в Делчево зарязха лозята, бабугери гонига зли духове, пийнали и трезви копунясваха

893G7250_01.MP4.Still026

С водосвет и ритуално зарязване на лозята в неделя е с. Делчево, община Гоце Делчев, започна празникът на виното, посветен на св. Трифон Зарезан. Най-напред свещенослужителят заряза първите лози, а след него ножиците грабнаха кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов, зам. областния управител, Асим Адемов, кмета на гр. Драма, Р. Гърция, Христос Мансакос, представители на местната управа на населени места в област Драма и др. Станалото вече традиция в Делчево ритуално зарязване, от няколко години се превърна в празник на селото, който сближава хората от два съседни района – Гоце Делчев и област Драма. От своя страна, район Драма, провежда ежегоден конкурс за най-добър производител на домашно вино и ракия в който участват производители от двата съседни района, Гоце Делчев и Драма….(синхрон с Христос Мансакос, кмет на Драма)

Делчево, което е част от земите на древните божества на виното на тракийския Загрей, на фригийския  Хабазий.  По калдъръмените улички в неделния ден тук се чуваха стъпките на бог Дионис, на Бакхус и разбира се и на Св. Трифон. Те напомниха простата и вечна истина за виното, божественото питие, приятелството и добротата между хората. Двете „чешми“ на сред мегдана в Делчево, захранвани с неизчерпаемо количество от бяло и червено вино, дар от общината, поддържаха високото ниво на адреналина през целия ден на жители и гости на Делчево

Обичани фолклорни групи от региона през целия ден поддържаха празничното настроение, а мало и голямо извиваха неуморни кръшни хора до късния следобед.

Кукерската група от с. Мусомище категорично се намеси в празника, като прогониха злите духове, което според местното поверие гарантира доброто здраве на стопаните и богат урожай от лозята.

893G7250_01.MP4.Still007

893G7250_01.MP4.Still017

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене