Тонове кал и скали затрупаха улица в хаджидимовското село Тешово

От бедствието са пострадали 8 къщи, чиито дворове са пълни със земна маса. Свлачището се е активирало преди около седмица, но районът все още не е разчистен и обезопасен.

Домът на Никола Кърнарев е един от най-пострадалите. Отвън калта е стигала почти до покрива на къщата му, а земя е влязла и в стаите.

„Къщата вътре е пълна с кал, между двете къщи комшийската и моята всичко с кал, всичко залято, вратите изкъртени, хола ми беше пълен целия с кал вътре, салоните, леглата“, заяви Никола Кърнарев.

В близост до мястото, където е паднала земната маса, е и къщата на Васил. Когато свлачището се е активирало в дома е била само 90-годишната му майка. Наложило се тя да бъде извадена през прозореца, защото вратата била блокирана от кал.

„Като всяка възрастна жена – изплашена е, евакуирахме я, два дни спахме в черковния хотел. Трябва да се обруши този скат, трябва да се укрепи, ако тая маса падне тук… тия къщи назад ще ги затрупа всичките“, коментира Васил.

„Още ме е страх да вляза в къщата, казват, че и отгоре ще се обори една межда и ме е страх да влезем. Много лошо стана“, казва Катерина.

От кметството в селото са организирали почистването на улицата. Притеснени са обаче, че ако се повторят валежите от преди дни, земята отново може да се свлече.

„Не виждам как ще се изгради стена, вие виждате, че е повече от 10-15 метра височина, отдолу теренът е скалист, отгоре почвата е малко и по-скалната маса се свлича и тук пада на улицата“, заяви кметът на Тешово Иван Крушовски.

Очаква се от Община Хаджидимово да отпуснат средства на най-пострадалите семейства, както и да изготвят проект за укрепване на свлачището.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене