Легенда за последната любов на змея от село Пирин

Хубост, хармония, природа, щастие, празник за сетивата – това са думите, с които можем да опишем Пирин. За щастие народът е бил доста по-многословен, та пиринския фолклор изобилства от истории и легенди, че да се обогати представата ни за това невероятно райско кътче.

Една от най-старите истории за Пирин разказва за последната любов на Змея от село Пирин. Това магично селище се намира в подножието на връх Ореляк, до брега на река Пиринска Бистрица.

Тук никой още не е забравил за змейските истории и всеки с мерак ще Ви разкаже по някоя.

Та нашата история е за Гинчовия змей от пещерата Змейова скала, в която той отвличал и завеждал избраниците си Каля и Стана. Смята се, че последната любов на змея била Николина от Гинчовия род.

Тя живяла в селото докъм шестдесетте години на миналия век. Мнозина говорели за нея, като за жена, на която изпод алените белези от изгаряния още личал споменът за предишната хубост. Тя била малко недъгава, все обикаляла и просела по улиците, а нощем пеела най-странните протяжни песни, които селото е чувало някога.
Малцина обаче знаели историята, която стояла зад тъжната съдба на момата. Николина била любена от змей.

Някога тя била най-хубавата мома в селото. И точно заради това на хорото змеят избрал нея да си вземе.

Както играела неуморно, Николина изведнъж отпаднала. Сякаш в транс тя се отправила към дома си. Майка ѝ усетила, че нещо не е наред и хукнала след щерка си. Като стигнала вкъщи, видяла Николина заспала, а над нея надвесен млад рус мъж.

Изплашила се жената, та на мига потърсила съвет от съседка. Тя знаела за магическа билка, способна да прогони змея – наричала се стовръз. Набрали двете жени от вълшебното растение, сварили го и с отварата полели момичето.

Планът им успял – змеят бил прогонен. Но момата платила цената – тя никога повече не била същата. От майчината отвара Николина останала осакатена за цял живот.

Селото е на крачка от цивилизацията и същевременно живее в свой собствен свят. Ето с какво привлече нашето внимание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене