Само в Топ Преса! Мустафа Мейзин: Зоопарк Дъбница ще е вторият частен в България, ако получим лиценз

Зоокът Дъбница е една от туристическите атракции за малки и големи, за местни и приходящи люде в гоцеделчевския регион. Основателят Мустафа Мейзинев и неговото семейство влагат време, труд и пари за утвърждаването на обекта като туристическа дестинация и градят планове за разширяване на дейността си. Зоокът Дъбница е една сбъдната детска мечта в дълбоката провинция.

Благодарим Ви, че отделихте от ценното си време да направим това интервю, което със сигурност ще представлява интерес за читателите. И се надяваме да привлечем все повече желаещи, които да посетят зоокът Дъбница, да се насладят на гледката, която наистина е невероятна, мястото е чисто, приветливо, персонала е любезен. Разбрахме, че това да имате зоокът е било Ваша детска мечта, още от мъничък Вие сте искали да имате зоокът. Започнали сте първо със гълъби. Тази любов към животните откъде идва?

-Идеята беше да се занимавам със птици и животни, но и да имам голям асортимент. То любовта се ражда от нещо. Като бях малък започнах да гледам гълъби, но вече след като се ожених имах възможност да взимам още екземпляри. Като в началото беше в къщи, бях си направил едно малко зоокътче в къщи, което не можеше никой да го вижда, посетители нямахме. И в последствие вече според възможностите започнахме да се разширяваме и в един момент стана тясно в дома ми, реших да си закупя имот тук и да си направя  зоокът.

Определено много пари сте инвестирали?

-Парите са доста, да. Доста пари сме инвестирали. В началото нямахме намерение да бъде и за посетители, но като го напълнихме с птици и животни и тогава доста хора започнаха да стоят по мрежите беше им интересно камилата като докарахме, мини кози, мини овце. Тогава вече ни се роди идеята да го направим и за посетители. В момента се води зоокът, като земята вече е със сменен статут на зоопарк и тепърва започваме да кандидатстваме за зоопарк. Ако успеем, ако ни дадат лиценз, ще бъде втория частен зоопарк в България. Първият е в Бургас.

От колко време съществува зоокътът тук на това място?

-Зоокъта отвори врати за посетители на 1.05.2020 година. Една година преди това започнаха да се правят клетки, заграждения и т.н.

Раждат ли се поколения тук, например камилче, щтраусче, размножават ли се животинските видове?

-Поколения имаме, да. Имаме зегута, мини овце, мини кози, еленчета, от единия вид щрауси имаме малки тази година, патета, лебеди. Да, раждат се.

Имате ли ветеринар, който Ви консултира и Ви помага?

-Да. Имаме ветеринар, който минава един път седмично и наблюдава животните. А при птиците, аз съм си почти ветеринар, защото на база на опита ми през всичките тези години мога да разбера едно животно кога е болно само като го погледна.

Кой Ви създава повече грижи хората или животните?

-По животните има много грижи. Може да се с тях занимаваш от сутрин до вечер и винаги има какво да направиш и да подобриш.

Откъде ги взимате?

-Животните са предимно внос от Белгия, Холандия, Унгария, Чехия, Словакия. Миналата седмица например докарахме още една двойка говорещи папагали.

Бихте ли ни казали с какви животни разполагате в момента?

-Като животни имаме доста: три-четири вида овце, кози, елени, алпака, лами …много са.

Казахте, че имате и говорещи папагали, определено са много интересни особено за мъничките посетители. Разговарят ли си хората с папагалите?

-Да , този, който е на портала, постоянно си повтаря името, подава си главата да го галят.

Има ли животни, които е опасно да бъдат доближавани и докосвани?

-Не, като изключим енотите, където посетителите да не си слагат ръцете. Но агресивни и нападателни животни нямаме.

Какво е работното време?

-Всеки ден работим. Нямаме почивен ден. Започваме  сутринта от 09 до 20 ч. лятно време, и от 09-18 часа зимно време.

Ако получите лиценз за зоопарк, ще имате ли възможност да кандидатствате по някакви програми свързани с този вид бизнес, ако можем да го наречем бизнес?

-Не съм се интересувал дали има такива програми. Но ако ни одобрят за зоопарк, ще можем да вкараме още  много животни , който в момента нямаме право да гледаме. Като например маймунки, има доста видове маймуни, има котки, няма да имаме големи котки, но малки котки като каракал, мислим малко по-малки примати. Това ще е хубавото, че ще можем да внасяме различни видове.

Освен, че в зоокъта посетителите могат да се насладят на великолепната гледка, имат възможността да седнат, да отпочинат, да пийнат кафенце, да обядват.

-Да, гледаме да дадем повече възможности, за да задържим клиентите и за в бъдеще да си имаме посещаемост.

От къде предимно са посетителите Ви?

-Нашите посетители са 80%  туристи . И от региона ни посещават,но предимно са туристи. Всяка година се стараем да се разрастваме, да имаме по-нови животни, за да може да привличаме хората. Туристите, които са ни посещавали, са очаровани, много им харесва, чистотата, подредбата. Вижда се, защото освен, че ни препоръчват, те се връщат отново, и отзивите ни в страницата в интернет са положителни.

Да вижда се, определено е много чисто и подредено. Кой се грижи за животните и обстановката тук изцяло?

-За всичко се грижат сестра ми Севги, майка ми Найле,  сина ми Дженгис и племенника ми Еркан.

А Вие самия работите в община Гърмен?

-Да, аз съм шеф на общинска фирма към община Гърмен.

Но не ви е  минавало през ум да оставите там работата и да се оттдадете изцяло на зоокъта?

-Не, защото виждам, че семейството ми се справя отлично.

Срещате ли трудности?

-Срещам трудности най-вече с работната ръка. Не можем да се разширяваме понеже няма работна ръка. Имаме каручки, понита, които се яздят, но няма работници. Предлагаме добро заплащане, но до момента е така. Имаме нужда от хора, които да се грижат за животните, за да може моето семейство да бъде по-свободно. Да се занимава с хигиената, с ресторантчето. Имам нужда от хора за яздене на коне. Имаме план да пуснем конна езда до параклиса „Свети Арахангел Михайл”, да направим еко пътека, по която да се придвижват с коне. Купили сме коне, имаме всичко, но нямаме персонал, който да обучим и да върши тази работа.

Тоест да се съчетава посещението на зоокъта с още една туристическа дестинация?

-Да, да виждате тук, че има много рекламни материали на параклиса. Той също е много хубав.

Вие сте етнически турци, а правите реклама на параклис?

-Тук няма турци и християни, тук сме единни.

Аз искам да допълня нещо, което ми направи много хубаво впечатление. Правих интервю с Андон Костов, човекът, който е дал идеята за строежа на манастира Свети Арахангел Михайл. Г-н Костов  каза същото, че е много впечатлен и и благодарен на жителите от село Дъбница. 50 на 50 са били хората мюсюлмани и християни, които са влагали и труд и средства за построяването на параклиса . Тук хората са задружни и единни, няма мюсюлмани, няма християни, което е много хубаво, така трябва да бъде навсякъде. Вие сте народ за пример.Поздравления не трябва да има разделение.

-Дъбница е едно село в община Гърмен със смесено население, имаме всичко и да ви кажа не се делим, така е, единни сме.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене