Премиерът Бойко Борисов инспектира реновирания път от Рила до Рилския манастир

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира изграждането на подпорната стена по пътя за Рилския манастир. С него е и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на град Рила Георги Кабзималски.

„Разкошен път от Рила до Рилския манастир с европейско финансиране. Тук беше тежкото свлачище“, каза премиерът.

Приключи укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир. В 250-метровия участък е изградена укрепителна стоманобетонна стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло, като то е подсилено с микропилоти и анкери. Благодаря на строителите, които работиха много мобилизирано, за да може укрепителните дейности да приключат преди Коледа. Важно е хората да могат да пътуват спокойно и удобно до Рилския манастир и природните забележителности в околността, съобщи Борисов.

Над 6 млн. лв. струваше укрепването му. За стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ремонтните дейности включваха и възстановяване на пътната настилка в участъка. Благодаря на Господ, че съхрани здравето на строителите, които работиха по изключително опасен и стръмен терен. Крайният резултат е отличен, допълни той.

blob:https://www.facebook.com/b3f718b6-a389-4876-adb9-e00baa969374

„Вижте как е направено“, отбеляза той и добави, че тук са работили алпинисти.

Той се обърна към кмета на град Рила: „Парите са у вас. Правете, струвайте. Искам тук да е като картичка. Като дойдат хората, да се поклонят пред светата обител. Да няма нито едно нещо неизкусурено, както казват майсторите“.

 

blob:https://www.facebook.com/ec8e267b-c547-4b3a-8444-0edbc2c4656a

/dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене