Борисов благодари на БПЦ за подкрепата за ваксините: Това е спасението!

Премиерът се надява, че все повече българи ще се ваксинират

Премиерът Бойко Борисов изказа специална благодарност към Българската православна църква за подкрепата й във връзка с ваксинационната кампания срещу COVID-19 у нас.

„Това е единственото спасение и се надявам, че все повече българи ще се ваксинират“, изтъкна Борисов, който посети Рилския манастир днес.

Ще започне изграждането на локално пречиствателно съоръжение за нуждите на манастира, след като кметът на община Рила вчера оттегли жалбата си срещу проекта.
Това стана ясно по време на срещата на министър-председателя с Адрианополския епископ Евлогий, в която участва и кметът на община Рила Георги Кабзималски.

За изграждане на пречиствателното съоръжение за Рилската света обител на 17 юни т. г. правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1,62 млн. лв. Средствата бяха осигурени по молба на управата на манастира след посещение на премиера Борисов дни по-рано, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Благодаря, че вчера оттеглихте жалбата си за заустването и така пречиствателната станция ще заработи. Всичко, за което говорихме при последната ни среща, е свършено“, посочи министър-председателят пред кмета на Рила и Адрианополския епископ.

В хода на разговора епископ Евлогий акцентира, че щом времето позволи и температурите станат по-високи, ще продължи извършването на строителната реконструкция и художествената реставрация на Рилската света обител. За целта през юни т.г. правителството осигури 600 000 лева.

Приключи укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир. В 250-метровия участък е изградена укрепителна стоманобетонна стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло, като то е подсилено с микропилоти и анкери.

Благодаря на строителите, които работиха много мобилизирано, за да може укрепителните дейности да приключат преди Коледа. Важно е хората да могат да пътуват спокойно и удобно до Рилския манастир и природните забележителности в околността, написа премиерът в социалната мрежа.

Над 6 млн. лв. струваше укрепването на срутището по пътя за Рилския манастир. Ремонтните дейности включваха и възстановяване на пътната настилка в участъка. Благодаря на Господ, че съхрани здравето на строителите, които работиха по изключително опасен и стръмен терен. Крайният резултат е отличен, доволен е премиерът.

Веселина Йорданова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене