Старши учител по информационни технологии от училището в Сатовча проведе иновативен урок тема „Форматиране на текст чрез HTML (Hypertext)

Зара Кавракова – старши учител по информационни и комуникационни технологии ри СУ Св.Св. „Кирил и Методий“ в Сатовча , проведе иновативен урок на тема „Форматиране на текст чрез HTML (Hypertext.

Урокът бе проведен във връзка с проекта „Модерна и интерактивна класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, Програма „Еразъм+“, Ключова дейност1, Училищно образование

В иновацията „Форматиране на текст чрез HTML (Hypertext Markup Language)“ участие взеха  учениците от 11“б“ клас при СОУ Св. Св. „Кирил  и Методий в село Сатовча .  Основните цели на иновативният  урок бяха:

  • Създаване на текст в HTML документ
  • Умения за използване на тагове за цвят на те- кста и цвят на страниците
  • Умения за подравняване на текста в HTML
  • Запознаване с тагове и атрибути за задаване на големина на текста
  • Използване на различни шрифтове при създа- ването на страниците
  • Задаване на различни стилове на текста при оформянето на страниците

Основните методи, които се използваха в обучението бяха: визуализиране и самостоятелна работа.

Чрез платформата Microsoft Teams, старши учител  Зара Кавракова запозна учениците с езика за създаване на web страници – HTML – универсален език, одобрен от W3C, който се поддържа от всички браузъри. Хипертекстовият документ е обикновен текстов файл, написан в ASCII код.

Този код се интерпретира от потребителската програма (браузър) по определен начин, въз основа на определен синтаксис. Той носи информация за това как трябва да се изобрази страницата – кой текст е заглавие, кое изречение трябва да се подчертае, къде да се наблегне на отделни думи.

Тази информация е специфична за отделната

страница и не описва съдържанието ѝ. В HTML се използват маркери (тагове), които уеб браузърът чете, за да подреди съ- държанието и изгради уеб страницата на екрана на потребителя.

След изключително полезните обяснения и съвети ,задачата, която г-жа Кавракова постави на учениците  си ,бе да разположат текст на страница, да го подравнят, оцветят, да зададат големината на шрифта и да по- ставят различни стилове и начертания. За голямо удовлствие и удовлетворение  за реодавателката ,учениците се справиха отлично с поставената им задача, работиха отговорно, прецизно и с голям ентусиазъм изработиха web – страница – текстов файл, който лесно създадоха с Windows Notepad и визуализираха с web браузър, заяви старши учител Кавракова кат не пропусна отново да похвали учениците с отличното спряване на поставената им задача .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене