Да се обединим и да подкрепим! Вековен дъб край Петрелик се бори за титлата „Дърво с корен 2020”! Да гласуваме за него! Вижте как:

Зимен дъб в местността Буек край село Петрелик, снимка: Фейсбук, Дърво с корен

Зимен дъб в местността Буек край село Петрелик, снимка: Фейсбук, Дърво с корен

Започна гласуването за любимо българско дърво в 11-ото поредно издание на конкурса, събиращ истории за дървета, които са оставили спомени в сърцата на хората. Гласуването ще продължи от 25 декември 2020 до 20 януари 2021 г. на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“. Всеки е поканен да подкрепи онзи тих свидетел на съдби и събития, който според него заслужава да стане носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 година и да представи страната ни в европейското издание на конкурса догодина.

Тази година за участие в конкурса постъпиха 22 предложения от различни краища на страната, а историите им могат да бъдат разгледани във Фейсбук страницата „Конкурс „Дърво с корен“. Сред тях се открояват достолепни екземпляри, отдавна превърнали се в почитани членове на местните общности, като Дъба в родното село на Йордан Радичков (с. Калиманица, обл. Монтана), Големия цер в махала „Лакарево“ (с. Гумощник, обл. Ловеч), Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав, Вековният дъб при с. Клисура, област Софийска, Бялата черница при с. Звиница, област Кърджали, Стария дъб край манастир „Св. Димитър“ (с. Габра, общ. Елин Пелин), Буешкия дъб (с. Петрелик, общ. Хаджидимово).

Трогателни са и личните разкази, свидетелстващи за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за семейството им, пазят родовата им памет и са неизменен участник в събитията от техния живот, като дивата круша в с. Тъжа, обл. Стара Загора, гръцкия орех в центъра на с. Чеканчево, обл. Софийска, ябълка в с. Божичен, обл. Русе.

След разглеждане на постъпилите предложения за почитани и забележителни български дървета, журито излъчи 3 финалиста в категорията, посветена на вековни дървета, и 10 финалиста, които ще се състезават в основната категория за титлата „Дърво с корен 2020″. Победителите в тях ще бъдат определени чрез онлайн гласуване. Всеки може да подкрепи финалистите, като разгледа историите и снимките им на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност” в рубриката „Дърво с корен“ и гласува за своя избраник във всяка от двете категории. Важно е подаденият глас да бъде потвърден чрез връзката, изпратена до електронната поща, с която е гласувано, за да бъде зачетен.

В категория „Дърво с корен“ до финалния кръг през 2020 г. достигнаха:

 • Зимен дъб в бившето с. Калиманица, общ. Берковица
 • Гръцки орех в центъра на с. Чеканчево, общ. Горна Малина
 • Вековен цер при село Клисура, общ. Самоков
 • Бяла черница при село Звиница, общ. Кърджали
 • Питомен кестен в двора на девическия манастир „Въведение Богородично“ в гр. Казанлък
 • Старият дъб край манастир „Св. Димитър“ в село Габра, общ. Елин Пелин
 • Буешкият дъб в местност Буек, с. Петрелик, общ. Хаджидимово
 • Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав
 • Старият дъб в двора на бившето училище в село Телчарка, общ. Джебел
 • Три вековни пърнара до параклиса „Св. Илия“ над село Калиманци, общ. Сандански

В категория „Вековните дървета говорят“ журито допусна до финала:

 • Питомен кестен в двора на девическия манастир „Въведение Богородично“ в гр. Казанлък
 • Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав
 • Вековен цер при село Клисура, общ. Самоков

В допълнителната категория „Млад природолюбител” за деца между 6 и 14 г. тази година няма да бъде излъчен победител, тъй като в конкурса не постъпиха предложения, отговарящи на условията.

През последната седмица от гласуването броят на събраните до момента гласове ще бъде скрит, за да се запазят в тайна победителите в двете категории до официалното им обявяване в края на м. януари 2021 г.

Резултатите от гласуването и победителите във всички категории ще бъдат обявени на церемония по награждаване, която ще се проведе онлайн през януари догодина. Участниците, номинирали отличените дървета, ще получат награди, осигурени от дългогодишните приятели и спомоществователи на конкурса – приключенския туроператор „Адвенчър нет” и „Асоциацията на арбористите в България“. Експерти арбористи ще извършат оглед на дървото победител в основната категория и ще изготвят препоръки за необходима грижа. То също така ще представи страната ни през 2021 г. в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 14 държави.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене