Половината от строителните дейности на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени

Половината от строителните дейности на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени. Първичната облицовка на съоръжението от южната страна достигна 931 м лява и 838 м за дясната тръба. От северната са изкопани 837 м дясна и 838 м лява тръба. Започна полагането и на вторичната облицовка на тунела. От южната страна изпълнените бетонови работи по стени и свод в дясната тръба са 132 м, а от северната – 186 м.

Тунелът се изгражда по нов австрийски метод като се прокопават около метър и половина – два във всяка тръба и посока на денонощие, а веднага след това се правеше първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. Строителните дейности започнаха през октомври миналата година и на обекта се работи денонощно и без прекъсване.

„Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика.

Паралелно се изгражда и мост при директното трасе, преминаващ над р. Суха река, подпорна стена при директно трасе, още един мост над р. Суха река заедно с обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли и хеликоптерна площадка.

Напредва и работата по виадукта, който е преди „Железница“, пътувайки от София към Кулата, както и на отсечкатата след тунела. Виадуктът е с готова връхна конструкция на платното за София. Той се изгражда по технологията „потактово избутване“ на горното строене с хидравлични крикове. Мостът преминава над 6 препятствия – р. Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общинския път и над обслужващия път на тунела. Платното за София е с дължина 560 м, а платното за Кулата – 510 м. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение, като всеки е от 21 сегмента. Всеки сегмент се избутва потактово, като по този начин не се налага спиране на движението по път Е79 София-Кулата и жп линията. През тази година завърши избутването на платното за София, а в платното за Кулата предстои напрягане и избутване на първия сегмент.

Работата по подготовката за цялостното доизграждане на АМ „Струма“ в участъка през Кресненското дефиле продължава и вече са определени изпълнителите на близо 24-километрова нова отсечка в посока Кулата – София, която ще преминава източно от дефилето. Тя е разделена на два лота, за да може на обекта да се работи едновременно. Избрани са изпълнителите на лот 3.2.1 и лот 3.2.2, но строителните работи на двата обекта ще могат да стартират след изпълнение на ангажиментите, поети пред Европейската комисия. А именно – допълване на екологичната документация спрямо специфичните цели за видовете и местообитанията, предмет на опазване в двете защитени зони от мрежата Натура 2000, през които преминава лот 3.2 на АМ „Струма“, намаляване на натиска от трафика върху природата и повишаване на безопасността в отсечката от Е-79 през дефилето.

112 разрешения за строеж са издадени от министъра на регионалното развитие и благоустройството през 2020 г. За още 7 обекта са постъпили документи за разглеждане.Част от издадените разрешителни са за строително-монтажни работи по автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища и укрепване на свлачища. Други са за разширение на газопреносната мрежа, дейности в областта на железопътната и пристанищната инфраструктура.

Разрешено е и укрепването на свлачище по първокласния път София – Перник в землището на Владая, както и по първокласния път Кюстендил – Радомир – Перник в област Перник.Основен ремонт е разрешен за участъци от второкласните пътища Костинброд – Берковица – Монтана и Русе – Кубрат – Исперих – Дулово. Част от третокласните пътища, за които са издадени разрешения за строеж за рехабилитация, са Варна – Белослав – Разделна – Падина – Житница, Провадия – Дъскотна – Айтос и Кърджали – Мост – Манастир.Разрешения за строеж през годината са издадени също за ремонт на сгради в гаров комплекс Карнобат и на приемните здания на гарите Искър, Подуяне и Казичене, както и за модернизация на железопътни участъци. В района на жп гара Свиленград пък е позволено изграждането на стационарна рентгенова система за проверка на влакови композиции и превозваните от тях товари.Зелена светлина е дадена за реконструкцията и разширяването на съществуващ пристан и създаване на убежище за малки плавателни съдове на остров „Света Анастасия. Проектът включва удължаване на пристана и доизграждане на защитно съоръжение с дължина над 50 метра и разширение на електрическа и ВиК инфраструктура за тяхното обслужване.Сред обектите с издадено разрешение за строеж е изграждането на планетариум в южната част на имота, в който е разположена морска гара Бургас. Друг обект, по който ще стартира работа, е обходният път на Бургас с локални платна към него. С реализацията му ще се облекчи движението в централната част на областния център, като транзитният трафик ще бъде изнесен в периферията. Предстои също така ремонт, консервация и реставрация на църквата „Покров Богородичен“, разположена в землището на Рилския манастир.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене