„Пирин“ (ГД) се готви за смяна на караула в златната среда на Трета лига и с футболисти собствено производство

Димитър Крушовски се завърна към треньорската професия почти 8 месеца след като се раздели с „Банско“. Специалистът го направи със завръщане в родния „Пирин“ (Гоце Делчев), където протече по-голямата част от неговата кариера. Под ръководството му гоцеделчевските футболисти бързо се укрепиха в Югозападната Трета лига след изгнанието в пиринската бундеслига. През есенния дял тимът има 25 точки от 17 мача (7 победи, 4 равенства и 6 поражения). Това отрежда на отбора осмо място в класирането след първия полусезон. За свършеното до момента и представянето на „Пирин“ (ГД) разговаряме с Димитър Крушовски.

– Г-н Крушовски, класиране в средата на таблицата ли бе целта, набелязана преди старта?

– Изградихме изцяло нов отбор за много кратко време след отсъствието от Трета лига. Всичко се случи след период на пълна изолация и забрана дори за индивидуални тренировки, което се отрази на формата на всеки. През годината имаше доста трудни мачове, с изравнени възможности на отборите. В общ план можем да сме доволни от представянето на нашия тим. Разбира се, че винаги можем да желаем повече, в крайна сметка обаче трябва да бъдем реалисти. Мисля, че се представихме добре.

– Малко или много са тези 25 точки, спечелени до момента?

– Не обичам да се връщам назад. Не искам да коментирам дали са повече, или по-малко, защото нещата може да се погледнат от различни ъгли. Достатъчни са с оглед представянето ни. Винаги остава нотка разочарование, че не си постигнал повече. Можеше да добавим още някоя и друга точка, но реалностите са такива и не можем да ги променим. 25 точки са добър атестат за полусезона.

– В кои мачове отборът незаслужено загуби точки?

– Може би срещу „Ботев“ (Ихтиман). Двубоят бе равностоен, с по-малко ситуации, с повече борба и битка по целия терен. За съжаление допуснахме гол в последните минути на срещата и претърпяхме поражение, макар че най-справедлив би бил равният резултат. Футболът обаче е игра на голове. Имаше разочарование и след мача с „Пирин“ (Разлог), в който заслужавахме победата. Не може да кажем, че срещу нас са излизали слаби съперници, всеки отбор преследва своето. Имаше и мачове, в които излязохме от трудни ситуации, както и други, спечелени в края с повече вяра и характер.

– Преди началото на сезона обявихте, че ще налагате повече млади футболисти, успяхте ли да осъществите идеята?

– Донякъде успяхме да се справим. Разбира се, този преход от юношеския футбол към мъжкия трябва да бъде по-плавен и внимателен, защото говорим за момчета на 16-17 години, които може да прегорят и да се получи обратен ефект. Винаги има 5-6 юноши, които тренират с нас. Проведоха цялата подготовка преди това с представителния отбор, включиха се в много от контролите. Хубавото е, че след това дойде моментът, когато много от младите момчета записаха дебютни минути сред мъжете, след като вече познаваха обстановката и останалите си съотборници, а не бяха хвърлени веднага в огъня. Някои дори започваха в определени мачове, други влизаха като резерви в зависимост от развоя на мача. Нашата група не е от най-леките. Радвам се, че през цялото време всеки от младите се влагаше в тренировките, трудеше се. Ясно е и на тях, че ще им трябва още време, но те не се отказват пред трудностите.

– Ще успеете ли да запазите отбора и следващия полусезон?

– Единственият напускащ засега е Иван Макриев, който бе представен като ново попълнение на „Вихрен“. Нямаме други, които да са обявили намерение да си тръгнат. Трета лига е аматьорска и на практика нямаме лостове, с които да задържим футболистите и те може да си тръгнат часове преди първия мач, независимо от това, че са водили подготовка с друг отбор. Практиката го показва, а единственото, на което може да се вярва в случая, е дадената мъжка дума, след като нямаме договори. В зависимост от това кой ще си тръгне ще привличаме играчи. Всичко се съобразява и с бюджета на клуба, който не е никак разточителен. Надяваме се да задържим ядрото и да интегрираме млади футболисти около по-опитните. Идват времена, в които ще трябва да се направи смяна на караула, което е напълно нормално. Няма футболисти, които се състезават вечно. Има предел, след който и да искаш, тялото не разрешава.

– Имате ли проведени разговори с играчи, които биха се присъединили към „Пирин“ (ГД)?

– Разговорите не са чак толкова много, но имаме някои неща предвид. Преди това обаче ще изчакаме, наш приоритет е да задържим всички, които играха през есента.

– Доколко загуби и доколко спечелихте от липсата на фенове заради Ковид-19?

– „Пирин“ (Гоце Делчев) няма как да спечели от тази забрана, защото е отбор, радващ се на горещата подкрепа на своите привърженици. Това се усети след затварянето на трибуните. Липсваше ни подкрепата на запалянковците, които неведнъж са ни вдъхвали увереност и сила. Отделно присъствието на феновете носи допълнителни приходи за отбора. Относно гостуванията, то липсата на зрители по трибуните в някои мачове може и да ни е дала повече спокойствие. Това обаче и пречи, защото футболът е зрелище и присъствието на запалянковци му придава допълнителен привкус. Дали ще са на противниковия отбор, или на твоя, те могат да се отразят на представянето ти. Неведнъж сме си говорили с колеги, не само от футбола, че е удоволствие да играеш пред публика. Обстановката е друга, все пак предлаганият от нас продукт е за тях. Генералният извод е, че липсата на фенове не е добра за спорта.

– Кой полусезон е по-трудният – есенният или пролетният?

– Ако трябва да анализираме нещата в тази пандемична година, от физическа гледна точка не очаквахме лесен полусезон и това се случи. Очаквам обаче по-оспорван пролетен дял. Оформи се група отбори, атакуваща професионалния футбол, и друга, замесена в борбата за оцеляване. Всеки мач срещу тези отбори ще бъде труден. По традиция пролетният полусезон е една идея по-труден от предния, защото ако през есента дадени тимове са изпитвали затруднения в различни зони, то през зимната пауза правят нужното, за да ги коригират и изчистят за оставащите мачове. Видя се, че отбори от по-долните етажи на класирането създадоха доста главоболия дори на лидерите и доказаха, че Югозападната Трета лига е не само силна, но и с изравнени възможности на тимовете. Няма да има леки мачове, всичко ще зависи от това как ще се подходи към съперниците, защото всяко подценяване може да бъде наказано. Очаквам през пролетта да бъде по-трудно.

– Готови ли сте с плана си за подготовката?

– Все още има детайли за уточняване. Изчакваме да видим до каква степен ще бъдат ограниченията, ще има ли някакви допълнителни промени. Дай Боже всичко да е нормално в държавата, за да се случат нещата пълноценно. Нашето желание е да започнем подготовка на 11 януари, ако няма междувременно някакви промени.

– Пълен ли е календарът с контролите?

– Искаме да играем срещу по-силни съперници, за да придобием реална представа за самите нас, да сверим по-точно нашия часовник. Договорихме се и с трите отбора от челото на групата – „Марек“, „Вихрен“ и „Кюстендил“. Имаме и втородивизионни съперници – „Лудогорец ІІ“, „Струмска слава“ и „Септември“ (Симитли). Тези 6 контроли са достатъчни за подготовката, като не изключвам да има промяна на бройката, ако се появи подходящ съперник, може да станат и повече. Първият ни спаринг е с „Вихрен“ на 23 януари. Дали ще отидем при тях, или те ще дойдат на нашия стадион, зависи от метеорологичните условия.

Интервю на АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене